Laaja keski-ikäisiä naisia koskeva tutkimus osoittaa lihasten ikääntymismuutosten kuuluvan viisikymppisten naisten arkeen. Silloin naiset siirtyvät esivaihdevuosien kautta menopaussiin, jolloin naissukuhormoni estrogeenin tuotanto pysähtyy. Tämä vaikuttaa myös lihaksiin ja johtaa lihasmassan vähentymiseen. Liikunta kuitenkin auttaa ylläpitämään lihaksia myös vaihdevuosi-iässä.

Kehonkoostumuksen muutos, jossa osa lihamassasta korvautuu rasvalla, kuuluu tavanomaiseen ikääntymiseen. Naisten lihakset pienentyvät jonkun verran aikaisemmin kuin miesten. Tämän on arveltu liittyvän vaihdevuosien hormonimuutokseen, mutta ilmiötä on vaikea erottaa tavallisesta ikääntymisestä ilman siihen suunniteltua pitkittäistutkimusta.

– Tiesimme, että estrogeeni osallistuu lihasten ominaisuuksien säätelyyn. Seuraamalla esivaihdevuosista menopaussiin siirtyvien naisten hormonitoimintaa, ja mittaamalla, mitä lihaksille tapahtuu, pystyimme osoittamaan lihasmassan vähentyvän jo varhaisessa menopaussissa, kertoo tohtorikoulutettava Hanna-Kaarina Juppi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta tiedotteessa.

Tutkimuksessa lihasten koko mitattiin silloin, kun naiset olivat vielä esivaihdevuosivaiheessa, ja mahdollisimman pian sen jälkeen, kun kuukautiset ovat pysyvästi loppuneet eli nainen on siirtynyt menopaussiin. Keskimäärin tutkimuksessa mukana olleet naiset ehtivät ikääntyä noin puolitoista vuotta 51,5-vuotiaasta 53-vuotiaaksi. Vaihdevuosien siirtymävaihe on kuitenkin yksilöllinen: toisilla siirtymä kesti alle puoli vuotta, toisilla yli kolme vuotta. Tänä aikana lihasmassa väheni keskimäärin noin prosentin.

– Havaittu muutos ei kuulosta suurelta. Merkityksellistä on, että muutos tapahtuu nopeasti ja voi koko kehon tasolla vaikuttaa haitallisesti aineenvaihduntaan, sillä lihakset ovat tärkeä kehon aineenvaihdunnan ylläpitäjä, Juppi tarkentaa.

Tutkimuksessa fyysisen aktiivisuuden havaittiin vaikuttavan positiivisesti lihasmassan säilymiseen myös vaihdevuosien aikana. Vaihdevuodet vähentävät lihasmassaa, mutta pysymällä fyysisesti aktiivisena muutokseen voi vaikuttaa.

Tutkimus toteutettiin osana laajempaa Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksen ja liikuntatieteellisen tiedekunnan Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky- eli ERMA-tutkimusta. ERMA-tutkimukseen on osallistunut yli tuhat 47–55 -vuotiasta Jyväskylässä tai lähiseudulla asuvaa naista. Heistä 381 oli tutkimuksen alussa esivaihdevuosivaiheessa ja 234 ehti seurannan aikana siirtyä vaihdevuosien siirtymävaiheen yli varhaiseen postmenopaussiin.

Tutkimusprojektia on rahoittanut Suomen Akatemia ja Euroopan komissio.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.