Naisen rasvakudoksen estrogeeniaineenvaihdunta on huomattavaa jo ennen vaihdevuosia, selvisi Husin tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen naisilla vaihdevuodet eivät olleet vielä alkaneet eli munasarjat tuottivat edelleen estrogeeneja. Estradioli oli niistä vallitsevana verenkierrossa.

Vielä ei tiedetä, miksi rasvakudos tuottaa paljon estrogeeneja ja varastoi sitä jo ennen kuin munasarjojen estrogeenituotanto vaihdevuosien myötä lakkaa. Hämärän peitossa on sekin, miten tämä vaikuttaa elimistön estrogeenitasapainoon.

Journal of Steroid Biochemisty and Molecular Biology -tiedelehdessä juuri julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ihonalaisen ja vatsaontelon sisäisen rasvakudoksen estrogeenipitoisuuksia sekä aineenvaihduntaa ennen vaihdevuosia.

Vyötärönympäryksen kasvu lisäsi estradiolin tuotantoa ihonalaisessa rasvassa. Lisäksi havaittiin, että ihonalaisessa rasvakudoksessa tuotetaan ja säilötään suuria määriä myös biologisesti heikompaa estrogeenia, estronia. Estroni oli vallitseva estrogeeni rasvakudoksessa. Sitä oli verenkiertoon verrattuna yli viisinkertainen määrä.

– Ennen vaihdevuosia naisille kertyy rasvakudosta tyypillisimmin ihonalaiseen rasvaan, erityisesti reisien ja lantion alueelle. On mahdollista, että tätä rasvajakaumaa auttaa ylläpitämään sekä munasarjojen tuottama verenkierron estrogeeni että rasvakudoksessa paikallisesti tuotettava estrogeeni, kertoo LL Natalia Hetemäki HUSin Naistenklinikalta ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta tiedotteessa.

Estrogeenit vaikuttavat kaikkialla naisen kehossa. Ne ovat välttämättömiä hedelmällisyyden lisäksi esimerkiksi nivelille, luustolle sekä verisuonten, kudosten ja ihon kimmoisuudelle.

Rasvakudoksella on yllättävän suuri tehtävä estrogeenien tuottajana ja varastoijana todennäköisesti naisen koko eliniän ajan.

Kun munasarjat lakkaavat tuottamasta estrogeenia, rasvakudos muuttuu tärkeimmäksi estrogeenin lähteeksi.

Hetemäki osoitti edellisessä, 2017 ilmestyneessä artikkelissaan, että vaihdevuodet ohittaneilla naisilla vyötärönympärysmitan kasvu lisäsi estrogeenituotantoa vatsaontelon sisäisessä rasvakudoksessa, jossa myös estrogeenien pitoisuus oli korkein.

Vatsaontelon sisäisen rasvan liiallinen määrä lisää matala-asteisen tulehdustilan ja aineenvaihdunnallisten sairauksien, kuten 2-tyypin diabeteksen, riskiä. Sekä näiden sairauksien että estrogeeniriippuvaisten kasvaimien yhteys rasvakudoksen tuottamaan estrogeeniin on vielä epäselvä.

Rasvakudos tuottaa ja varastoi estrogeeneja jo vaihdevuosi-ikäisiä nuoremmilla naisilla, mutta rasvakudoksen tuottamien estrogeenien merkitys korostuu kuukautisten päättymisen jälkeen.

Rasvakudoksessa tapahtuvasta estrogeeniaineenvaihdunnasta on olemassa vain vähän tietoa, sillä siihen päästään käsiksi vain rasvakudosnäytteitä tutkimalla.

Vastikään julkaistussa tutkimuksessa otettiin näytteet ihonalaisesta ja vatsaontelon sisäisestä rasvakudoksesta 28 naiselta HUSin Naistenklinikalla tehdyn leikkauksen yhteydessä. Lisäksi tutkittiin verenkierron estrogeenipitoisuudet. Kudos- ja verinäytteiden estrogeenipitoisuudet mitattiin HUSLABin kemistien kanssa kehitetyillä massaspektrometrisilla menetelmillä, jotka ovat rasvakudoksen osalta toistaiseksi ainoastaan tutkimuskäytössä.

Hetemäki kuuluu HUSin, Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksen tutkijoista koostuvaan ryhmään, joka selvittää naisten rasvakudoksen hormoniaineenvaihduntaa. Nyt julkaistu tutkimus on osa Hetemäen tulevaa väitöskirjaa.