Kevyestäkin fyysisestä aktiivisuudesta on hyötyä nuorten miesten sydänterveyteen. Säännöllinen liikunta lisää sydämen sykevaihtelua ja on merkki sydämen hyvästä terveydestä. Asia selviää Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimus on osa Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan toteuttamaa MOPO-hanketta, jossa tutkittavina oli 3395 oululaista kutsunnanalaista nuorta miestä vuosina 2009–2013.

Tutkittavilta mitattiin kehonkoostumus, fyysinen kunto ja sydämen sykevaihtelu, minkä lisäksi he täyttivät laajan terveys- ja elintapakyselyn. Fyysistä aktiivisuutta arvioitiin kyselyssä neliportaisella asteikolla.

– On tiedetty, että säännöllinen kestävyystyyppinen harjoittelu on eduksi sydänterveydelle. Nyt tiedetään myös, että kevytkin liikunta näkyy sydämen terveydessä jo nuorilla. Toivottavasti tällaiset tutkimustulokset kannustavat myös vähiten liikkuvia nuoria aloittamaan liikunnan harrastamisen, kertoo tutkija Jaakko Tornberg tiedotteessa.

Sykevaihtelulla kuvataan sydämen autonomista säätelyä mittaamalla lyönnistä toiseen tapahtuvaa hienovaraista vaihtelua sykevälissä. Korkea parasympaattisesta säätelystä syntyvä eli vagaalinen sykevaihtelu on yhteydessä hyvään sydämen autonomiseen säätelyyn, terveyteen, kehonkoostumukseen ja fyysiseen kuntoon.

Korkean intensiteetin fyysisen aktiivisuuden on osoitettu olevan yhteydessä vagaaliseen sykevaihteluun. Aiempien tutkimusten mukaan etenkin säännöllinen kestävyystyyppinen liikunta laskee leposykettä ja nostaa vagaalista sykevaihtelua levossa.

Lue myös: Liikuntaharjoittelu pyritään tuomaan osaksi eturauhassyövän hoitoa – Liikunnan hyötyjä hormonihoidon aikana tutkitaan Tampereella (MU 10.10.)

”Kyseessä ei ole vain henkilöstöetu, vaan työkykyriskien hallinta” – Valtaosa työpaikoista tukee henkilökuntansa liikkumista, mutta enempää rahaa siihen ei enää panosteta (MU 8.10.)