Paljon lisättyjä sokereita ja huonoja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio saattaa olla yksi unettomuuden aiheuttaja naisilla.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat julkaisseet asiaa koskevat tutkimustuloksensa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkimuksessa kartoitettiin yhteensä 78 000:n vaihdevuodet ylittäneen yhdysvaltalaisnaisen ruokavaliot ja unettomuusoireet sekä tutkimuksen alussa että kolmivuotisen seurannan päätteeksi, Uutispalvelu Duodecim kertoo.

Unettomuus vaikutti olevan yleisempää naisilla, joiden ruokavaliossa on paljon lisättyjä sokereita, tärkkelystä ja vaaleaa prosessoitua viljaa. Ne naiset, jotka huonoja hiilihydraatteja usein söivät, alkoivat myös kärsiä unettomuudesta seurannan aikana muita todennäköisemmin.

Uniongelmia oli muita vähemmän naisilla, jotka söivät säännöllisesti hedelmiä, kasviksia, täysjyväviljoja ja muita ruokia, joissa on runsaasti ravintokuituja.

Tutkimus antaa viitteitä siitä, että ruokavaliomuutokset voivat auttaa paitsi unettomuuden ehkäisyssä myös sen hoidossa. Tutkimushavainnot tulee kuitenkin varmistaa lisätutkimuksin.