Maanantaina julkaistut tulokset tukevat aiempia todisteita siitä, että useimmat mRNA-rokotteet saaneet eivät välttämättä tarvitse tehosterokotteita tulevaisuudessa, kunhan virus ja sen variantit eivät muunnu paljon nykyisistä muodoistaan.

Koronan jo sairastaneet ja siitä ennen rokottamista toipuneet, eivät ehkä tarvitse lainkaan tehosterokotteita tulevaisuudessa, vaikka virus muuntuisi merkittävästi. Asiasta kertoi The New York Times.

Tutkimuksessa ei huomioitu Johnsonin&Johnsonin tekemää koronavirusrokotetta. Tutkimusta johtaneen Washingtonin yliopiston immunologi Ali Ellebedyn mukaan sen immuunivasteen oletetaan olevan edellä mainittuja huonompi.

Ellebedyn tutkijaryhmä on kertonut aiemmin, että covid-19-infektiosta parantuneilla immuunijärjestelmän ne solut, jotka tunnistavat viruksen, ovat lepotilassa luuytimessä vähintään kahdeksan kuukautta tartunnan jälkeen. Toisen ryhmän tutkimus osoitti, että niin sanotut B-muistisolut vahvistuvat ainakin vuoden ajan tartunnan jälkeen.

Näiden havaintojen perusteella tutkijat arvelevat, että immuniteetti voi kestää vuosia, mahdollisesti koko elämän niillä ihmisillä, jotka ovat sairastaneet koronaviruksen ja myöhemmin saaneet molemmat rokotteet. Epäselvää on vielä, voiko pelkillä rokotuksilla olla yhtä pitkäaikainen vaikutus.

Ellebedyn ryhmä rekrytoi tutkimusta varten 41 ihmistä. Heistä kahdeksan oli aiemmin sairastanut koronavirusinfektion. Heidät rokotettiin kahdella Pfizer-Biontech-rokoteannoksella. Näistä 14:sta otettiin näytteitä kolmen, neljän, viiden, seitsemän ja 15 viikon kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta.

– Se, että reaktiot jatkuivat melkein neljä kuukautta rokotuksen jälkeen on erittäin, erittäin hyvä merkki. Huippu tulee tyypillisesti 1–2 viikkoa rokotuksen jälkeen ja sitten heikkenee, Ellebedy sanoi NYT:lle.

Tulokset viittaavat siihen, että valtaosa rokotetuista on suojassa pitkään ainakin nykyisiltä koronavirusvarianteilta. Sen sijaan iäkkäät, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, ja ne, jotka käyttävät lääkkeitä, jotka heikentävät immuniteettia, saattavat tarvita tehosteannoksia tulevaisuudessakin.

Ne ihmiset puolestaan, jotka ovat sairastaneet covid-19-infektion ja jotka myöhemmin ovat saaneet rokotteet, eivät ehkä koskaan tarvitse tehosteita, tutkijaryhmä arvioi.

Lue seuraavaksi: