Maailman ensimmäinen molekyylitason analyysi omikronin piikkiproteiinista on valmis. Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkijoiden analyysi julkaistiin 20. tammikuuta arvostetussa Science-tiedejulkaisussa.

Analyysi suoritettiin lähes atomitason resoluutioon yltävällä kryoelektronimikroskopialla. Analyysi antoi tiedeyhteisölle tarkempaa tietoa siitä, kuinka omikronmuunnos kiinnittyy ja tartuttaa ihmissoluja.

Koronaviruksen ulkopuolella sijaitseva piikkiproteiini mahdollistaa SARS-CoV-2 -viruksen pääsyn ihmissoluihin. Omikron on tunkeutumisessa erityisen pystyvä, sillä sen piikkiproteiinissa on ennenäkemättömät 37 mutaatiota. Mutaatioira on kolmesta viiteen kertaan enemmän kuin aikaisemmissa muunnoksissa.

Rakenneanalyysistä selvisi, että mutaatioista kolme muodostaa uusia suolasiltoja sekä vetysidoksia piikkiproteiini ja ihmissolusta löytyvän reseptorin välille. Tutkijoiden mukaan edellä mainitut seikat lisäävät muunnoksen sitoutuvuutta vaikka jotkin omikronin mutaatioista laskevat sitä.

”Löydöksemme näyttävät, että omikronilla on deltamuunnoksen tavoin alkuperäistä virusta parempi kyky sitoutua ihmissoluihin. On huomionarvoista, kuinka omikron säilytti tämän ominaisuuden lukuisista mutaatioistaan huolimatta”, tutkimusta johtanut Brittiläisen Kolumbian biokemian ja mikrobiologian laitoksen tohtori Sriram Subramaniam huomauttaa EurekAlert! -sivustolla.

Tutkijat selvittivät myös, kuinka omikron pärjää ihmisiperäisille monoklonaalisille vasta-aineille. Monoklonaaliset vasta-aineet ovat proteiineja, jotka kiinnittyvät tiettyyn kohteeseen, tässä tapauksessa SARS-CoV-2:n piikkiproteiiniin.

Selvisi, että testatuista kuudesta vasta-aineesta omikron väisti kokonaan viittä. Lisäksi muunnos väisti niin rokotettujen kuin myös rokottamattomienkin Covid-19 -potilaiden vasta-aineita.

”Omikron kuitenkin pärjäsi heikommin rokotteen muodostamalle immuunisuojalle kuin rokottamattoman taudin muodostamalle vastustuskyvylle. Tämä tarkoittaa sitä, että rokotteet ovat paras puolustuksemme omikronia vastaan”, Subramaniam muistuttaa.

Omikronin piikkiproteiinin tarkempi kuvaus auttaa, kun tutkijat kehittävät tehokkaampia hoitomenetelmiä koronavirukseen.

Lue myös: