Laumasuojan saavuttaminen koronavirusta vastaan luonnollisesti antamalla ihmisten sairastaa on paitsi epäeettistä, myös tehotonta, summaa tuore tutkimus. Espanjalaiseen tutkimukseen osallistui 61 000 ihmistä. Kävi ilmi, että heistä viidellä prosentilla oli vasta-aineita koronavirusta vastaan, vaikka koronavirus on levinnyt Espanjassa varsin laajalle. The Lancetissa julkaistusta tutkimuksesta uutisoi brittiläinen lääketiedesivusto The BMJ.

Tutkijat etsivät vasta-aineita ihmisten elimistöstä kahdella tavalla. Vaikka molemmat testit kohdistivat IgG-vasta-aineita eri virusproteiineja vastaan, ne tuottivat samanlaisia ​​havaintoja.

– Huolimatta siitä, että covid-19 on levinnyt laajasti Espanjassa, vasta-aineiden esiintyvyys on edelleen pientä ja on selvää, ettei se riitä laumaimmuniteetiksi. Laumaimmuniteettia ei voida saavuttaa, ellei samalla hyväksytä että paljon ihmisiä kuolee ja terveydenhuoltojärjestelmä ylikuormittuu, tutkijat päättelevät.

Laumaimmuniteetin sijaan tutkijat korostavat turvaetäisyyksien ja tartuntaketjujen jäljityksen ja tukahduttamisen tärkeyttä, jotta epidemiaa voidaan kontrolloida tulevaisuudessa.

Myös Ruotsissa vasta-aineita on löydetty vain noin 7,3 prosentilta ihmisistä.

– Laumaimmuniteetin saavuttaminen sairastamalla on paitsi epäeettistä, myös mahdotonta, Lancetissa julkaistussa kommentissa todetaan.

Noin kolmanneksella oireettoman tartunnan saaneista ihmisistä havaittiin tutkimuksessa myös koronan vasta-aineita. Miesten ja naisten välillä ei havaittu eroja, mutta terveydenhuollon työntekijöillä vasta-aineita oli hieman useammin kuin muilla.

Tutkimuksesta voi päätellä, että virustartunnan jälkeinen immuniteetti on joka tapauksessa puutteellinen ja lyhytaikainen, kestäen muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen.