Koronavirusta sisältävät mikroskooppiset hengityspisarat voivat leijua ilmassa minuutteja tai jopa tunteja ja kulkeutua ilmassa useiden metrien päähän ennen tartuttamista, varoittaa tuore kansainvälinen kannanotto, joka julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä. Kannanoton tekoon osallistui 239 asiantuntijaa 32 eri maasta. Asiasta uutisoi brittiläinen The BMJ -lääketiedelehti.

Kirjoituksen mukaan tutkimukset osoittavat kiistattomasti, että ilmateitse leviävät hengityspisarat voivat aiheuttaa tartuntariskin ihmisille, jotka oleilevat yli kahden metrin päässä viruksen kantajasta. Tutkijat nostavat esiin tapauksen Kiinasta, missä virus oli levinnyt ravintolassa pöydästä toiseen, vaikka seurueet eivät olleet missään kosketuksessa toistensa kanssa.

Asiantuntijat vetoavat lääkäreihin ja kansallisiin ja kansainvälisiin terveydenhuollon toimijoihin, jotta covid-19-sairauden leviäminen ilmateitse huomioitaisiin nykyistä paremmin.

Virus voi levitä ilmassa hengityspisaroissa, joita syntyy myös puhuessa tai laulaessa, ei vain yskiessä tai aivastaessa, ja jotka kulkeutuvat hengityksen mukana toisen ihmisen keuhkoihin.

– Koronavirus ei kuitenkaan leviä ilmassa yhtä herkästi kuin tuhkarokko tai tuberkuloosi. Suurin osa tartunnoista on tapahtunut suljetuissa sisätiloissa, joissa ihmiset ovat olleet lähekkäin ja puhuneet kovaan ääneen tai laulaneet ilman kasvomaskeja, kertoo The BMJ:n jutussa professori Don Milton Marylandin yliopistosta.

Viruksen leviämistä ilmateitse ei ole pystytty havainnoimaan sairaaloissa, mutta niissä onkin poikkeuksellisen hyvä ilmastointi.

Maailman terveysjärjestö WHO on korostanut viruksen leviävän lähinnä yskiessä tai yskösten myötä pinnoilta, ja keskittynyt kampanjoimaan hyvän käsihygienian puolesta. Tutkijat yrittävät nyt saada WHO:ta huomioimaan ohjeistuksissaan sen, että virus voi levitä myös ilmateitse yskimättäkin.

Viruksen leviämisen torjunta saattaa vaatia uusia ilmastointijärjestelmiä ja uusia suodattimia sairaaloihin, mikä voi olla hankalaa etenkin köyhissä maissa. Queenslandin yliopiston professori Lidia Morawska tarjoaa kuitenkin yksinkertaisen ratkaisun:

– Pelkästään ikkunoiden avaaminen voi olla paras tapa ehkäistä viruksen leviämistä. Ikkunoiden avaaminen ilmanvaihdon parantamiseksi on nyt ensimmäinen asia, joka pitäisi tehdä.