Tampereen yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt kasvin lehdestä biohajoavan, läpinäkyvän, taipuvan ja nopean lämpöhoitolaastarin. Menetelmää voidaan soveltaa myös taipuisaan elektroniikkaan. Kasviperäisten materiaalien käyttö vähentää osaltaan elektroniikkajätteen määrää.

Tutkijat käyttivät Bodhi tree (Ficus religiosa) -kasvin lehteä. Lehden suonet muodostavat fraktaalimaisen rakenteen, johon kiinnitettiin hopeananolankaa. Tämän jälkeen rakenne kapseloitiin biohajoavalla ja läpinäkyvällä teipillä.

Rakennetta voidaan hyödyntää myös taipuisan elektroniikan sovelluksissa, sillä se mahdollistaa suuremman pinta-alan mikrotasolla ja maksimoi pinta-alan suhteen tilavuuteen. Suuri pinta-ala mahdollistaa tehokkaan lämmönsiirron ympäristöön, mikä mahdollistaa nopean toiminnan ja estää rakennetta ylikuumenemasta.

Taipuvan rakenteen ja tasaisen lämmitysalueen ansiosta laastari voidaan kiinnittää myös liikkuviin niveliin.

Ortopediassa lääketieteellisiä lämpöhoitolaastareita käytetään lievittämään kipua, parantamaan verenkiertoa ja vähentämään tulehdusta. Niitä käytetään myös nivelreuman, jäykkien nivelten, kaulanrangan kulumien ja fyysisten vammojen hoitoon.

Perinteisten lämpöhoitolaastareiden tiedetään aiheuttaneen palovammoja. Syynä tähän on usein iho, joka ei ole herkkä lämmölle. Osa ongelmaa on, että kaupalliset laastarit eivät ole läpinäkyviä, joten käyttäjä ei voi tarkastella, kuinka hoidettavan alueen iho reagoi hoitoon.

Koska lämpöhoitolaastari koostuu kasviperäisistä materiaaleista, se voi auttaa hiilijalanjäljen pienentämisessä ja elektroniikkajätteen vähentämisessä.