Kandalaisen McGill-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen, ihmisen jänteitä imitoivan ommelmateriaalin haavojen ompeluun, The Engineer kertoo. Nykyisten parhaidenkin haavanompelulankojen ongelma on usein niiden jäykkyys suhteessa ihmisen ihoon ja muihin pehmeisiin kudoksiin.

Materiaalin pinta koostuu liukkaasta geelikalvosta, joka muistuttaa rakenteellisesti ihmisen jännetuppea. Se pehmentää ommelta niin, että iho ja muut kudokset kestävät paremmin.

– Saimme inspiraation ihmiskehosta, jännetupesta, joka on kaksoisverkkorakenteensa ansiosta luja ja sitkeä. Se sitoo kollageenisäikeitä yhteen samalla, kun sen joustava verkkorakenne vahvistaa sitä, tutkimusartikkelin pääkirjoittaja Zhenwei Ma luonnehtii.

Jännetupen liukas pinta vähentää sen kitkaa ympäröivien kudosten kanssa. Se myös kuljettaa kudoksiin korjaavia aineita, jos jänne on vaurioitunut. Tutkijat uskovat, että heidän sitä jäljittelevä aikaansaannoksensa voi tarjota personoituja lääketieteellisiä ratkaisuja useampaankin haavanhoidon pulmaan.

– Teknologia tarjoaa monipuolisen työkalun edistyneeseen haavanhoitoon. Uskomme, että sitä voi käyttää lääkkeiden kuljetukseen, infektioiden torjuntaan ja jopa haavojen seurantaan infrapunakuvantamisessa”, tutkimusryhmän johtaja, apulaisprofessori Jianyu Li sanoo.

Tutkimusartikkeli on ilmestynyt Science Advances -julkaisussa.