Martin Luther -yliopiston lääketieteen tiedekunta houkuttelee 4 000 vapaaehtoista sisähalliin tutkiakseen, miten ja millaisin järjestelyin suurtapahtumia voidaan järjestää turvallisesti koronapandemian aikana.

Tutkimustapahtumassa on tarkoitus järjestää ainakin konsertti, ja mukana on myös paikallisia käsipalloilijoita. Heidän seuraansa kiinnostaa, miten käsipallopelejä voidaan järjestää syksystä lähtien.

Kahdeksan tuntia kestävä kolmivaiheinen tutkimus järjestetään 22. elokuuta Leipzigissa. Vapaaehtoisen osallistujien on oltava terveitä 18–50-vuotiaita. Heidän on osallistuttava koronatestiin kaksi vuorokautta ennen ottelua.

Yli 50-vuotiaita ei oteta tutkimukseen mukaan, koska uuden koronaviruksen aiheuttaman vakavan sairauden riski on heillä suurempi kuin nuoremmilla.

Tavoitteena on laskea uuden koronaviruksen tartuntariskiä ja miten vastaavia tapahtumia voitaisiin taas järjestää.

Kuitenkin yliopistotutkijoiden mukaan tutkimuksessa lähtökohta on, ettei kukaan saa koronavirustartuntaa tilaisuudessa. Osallistujat saavat ffp2-tasoiset maskit ja desinfiointiainepullon. ”Kokeemme on turvallisempi kuin lento Mallorcalle”, professori Michael Gekle sanoo yliopiston tiedotteessa.

Osallistujat saavat käyttöönsä laitteiston, joka tallentaa osallistujien liikkeitä ja ihmisten välisiä kohtaamisia kolmen sekunnin välein. Näin saadaan tietoa ihmisten kohtaamisten määrästä ja kestosta ja näin tartuntariskistä.

Käsidesiin on sekoitettu fluoresoivaa väriä. Näin pitäisi selvitä, mitä paikkoja ihmiset koskettelevat tapahtumapaikalla.

Tavoite on saada tietoa erityisistä riskipaikoista tilaisuuden aikana, jotta tulevaisuudessa niiden siivousta ja hygieniatoimia voidaan tehostaa.

Tutkimusta pidetään ainutlaatuisena koko Saksan mittakaavassa. Sen odotetaan antavan suuntaviivoja tulevaisuuden suurtilaisuuksille, erityisesti kulttuuri- ja urheilutapahtumille. Tutkijoiden mukaan monet kulttuuri- ja urheilualat kamppailevat koronakriisin takia nyt olemassaolostaan.

Toistaiseksi kokeeseen on ilmoittautunut vain 1 491 osallistujaa. Jos vapaaehtoisia ei löydy tavoiteltua 4 000, tutkimus aiotaan järjestää pienemmällä osallistujamäärällä.