UKK-instituutin tapaturma- ja osteoporoosiyksikön ylilääkäri, LT, dosentti Pekka Kannus palasi viime viikolla kesäloman jälkeen töihin.

Mitä töissä kuluneella viikolla tapahtui?

– Tutkijalle nyt on kiireistä aikaa, sillä apurahakausi on alkanut. Tämä ralli lähtee käyntiin heti, kun lomilta palaa. Vastaanoton pitäminen lähti myös jälleen käyntiin.

Mitä ensi viikolla on tiedossa?

– Ensi viikolla torstailta ja perjantailta on kalenteria putsattu Markku Tuomisen väitöskirjan vuoksi. Markku on tehnyt huippujääkiekosta väitöskirjan, joka tarkastetaan perjantaina. Sitä edeltää mediatilaisuus torstaina jääkiekkovammoista ja niiden ehkäisystä. Tutkijaryhmälle väitöskirjan valmistuminen on aina iso asia.

Mikä työssäsi innostaa aina uudestaan ja uudestaan?

– Olen tutkinut tapaturmia 30 vuotta, mutta kyllä se tiedepuolella edelleen on se, kun saadaan uutta tietoa aikaan. Pitkäjänteistä työtähän tutkijat tekevät. Aina kun löydöksiä esitellään, niin se lämmittää, että jotain konkreettista saadaan aikaan. Käytännön työn puolelta ilahduttaa, jos potilaan pitkäaikaiseen vaivaan löytyy syy ja hoito.

Millaisia kehitysaskelia olet liikuntalääketieteessä viime vuosina havainnut?

– Vammojen ehkäisy on meille ollut iso otsikko. Tutkijoita usein syytetään siitä, että he pysyvät kammioissaan, mutta meillä on satsattu paljon kenttäpuolen koulutus-, opetus- ja tiedotustoimintaan, ja se myös näkyy. Käytämme paljon some-kanavia, jotka purevat nykysukupolveen paremmin kuin perinteiset viestintäkanavat.

Vammojen ehkäisy on meille ollut iso otsikko.

Viimeisimmän vuoden aikana olemme ajaneet sisään uuden toimintamuodon, jossa kouluttaja kiertää seuroissa opettamassa, miten varsinkin joukkuelajeissa voidaan ehkäistä liikuntavammoja. Toimintaa tukee Osuuspankki, joten koulutus on seuroille täysin ilmaista. Yhden illan pakettiin kuuluu sekä luento että käytännön harjoitteita. Toisessa päässä teemme siis korkeatasoista tiedettä ja toisessa viemme tietoa kenttätasolle.