Koronapandemiaa tarkkaan seurannut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo ihmettelee kuluvan syksyn koronahoitoa Tiede-lehden blogissaan.

”Aluksi teeskenneltiin, että pandemia on jo melkein ohi, kunnes viimeistään tällä viikolla tajuttiin, ettei ole. Hämmentävää siksi, että tämä kehitys oli täysin odotusten mukaista”, Aivelo kirjoittaa.

Tehohoitokapasiteetti on jo lujilla Suomessa.

Aivelo viittaa paljon puhuttaneeseen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) lausuntoon ”veitsenterällä olemisesta” elokuun lopulla. Aivelo sanoi jo tuolloin Uudelle Suomelle, että hallitsematon epidemian nousu on yhä mahdollinen rokotetussakin Suomessa.

”Tiesimme jo viimeistään elokuussa, että 80 prosentin rokotuskattavuus ei riitä pitämään epidemiaa kurissa ja sairaalarasitusta rajallisena, eikä rajoituksia voida nopeasti poistaa. Silti tämä tieto ohitettiin”, Aivelo kirjoittaa.

Hän jatkaa, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL alkoi kesällä puhua rajoitusten luopumisen aikataulusta Hanna Nohynekin ja Mika Salmisen suulla. Aivelo kritisoi myös sairaanhoitopiirejä, jotka keskusteluun lähtivät mukaan. Sen jälkeen seurasivat poliitikot ja media, lukuun ottamatta ministeri Kiurua, Aivelo toteaa. Tutkimukseen perustuva tieto puuttui, Aivelo katsoo.

”Tiesimme, että täällä se korona leviää ja tällä rokotuskattavuudella on vain ajan kysymys, jolloin sairaalat täyttyvät. Kun sairaalat täyttyvät, pitää taas uusia rajoituksia ottaa käyttöön. Päätimme vain sulkea silmät todellisuudelta. Viruksen kanssa todellisuus tulee kuitenkin nopeasti vastaan ja tässähän taas olemme”, Aivelo kirjoittaa.

Tilanne ei hänen mielestään ole masentava, sillä rokotuskattavuus on jo korkea ja siten muutokset epidemian etenemisessä ovat hitaampia.