Reykjavikin yliopistossa Islannissa opettava professori Jack James kehottaa raskaina olevia naisia välttämään kofeiinia sisältäviä juomia ja ruokia täysin. Hänen koostetutkimuksensa mukaan pienetkin annokset voivat haitata raskauden kulkua.

Voimassa olevien eurooppalaisten (EFSA) ja amerikkalaisten virallisten ohjeiden mukaan 200 milligrammaa kofeiinia päivässä olisi raskaana oleville naisille turvallista. Tämä vastaa pyöreästi kahta kahvikupillista.

Brittiläisessä BMJ Evidence Based Medicine -lehdessä julkaistu koostetutkimus kuitenkin kiistää tämän. James toteaakin lehdistötiedotteessa, että ”[täysin] turvallista annosta ei ole”, ja kofeiinin käyttösuosituksia pitäisikin korjata.

Päätelmät Jamesin tutkimissa 48 tieteellisessä artikkelissa olivat samansuuntaiset. Kofeiini lisää riskiä keskenmenoon, kohtukuolemaan myöhäisen raskauden aikana, alhaiseen syntymäpainoon ja lapsuuden leukemiaan. Ennenaikaisen syntymän ja kofeiinin välillä yhteyttä ei kuitenkaan ole.

Osa tutkimuksista päätyi yllä mainittuun päätelmään, että turvallista annosta ei ole.

Brittilehti The Independentin haastattelema Britannian gynekologisen ammattijärjestön edustaja Daghni Rajasingham suhtautuu kuitenkin kriittisesti Jamesin lausuntoihin. Hänen mukaansa todistusaineisto runsaan kofeiinin käytön haitallisuudesta on selvää, mutta vähäisistä määristä koituva riski on ”äärimmäisen pieni”.

Sen enempää lehdistötiedote kuin The Independent eivät siteeranneet numerotietoja kofeiinin aiheuttamista riskeistä.’

Kuten tunnettua, kofeiinia löytyy muun muassa kahvista, teestä, kaakaosta ja suklaasta, ellei näitä tuotteita ole erikseen tehty kofeiinittomiksi. Kofeiinia sisältää myös energiajuomat ja useimmat kolajuomat.

Jamesin läpi käymistä tieteellisistä artikkeleista löytyi 42 kokeellista selvitystä kofeiinin vaikutuksista sikiön kehitykseen joko samojen tai eri riskitekijöiden osalta. 32 tapauksessa vaikutus voitiin osoittaa kielteiseksi.

Kymmenessä tapauksessa vaikutus joko paljastui neutraaliksi tai jäi osoittamatta suuntaan tai toiseen liian vähäisen aineiston vuoksi.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.