Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, jota hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä, mutta suurin osa potilaista tarvitsee jossain vaiheessa leikkaushoitoa tautiin liittyvien ongelmien vuoksi.

Pahimmillaan tulehdus voi syövyttää suolen seinämään aukkoja, jolloin suolen mutkien tai suolen ja viereisten elinten välille voi syntyä poikkeavia yhdyskäytäviä, fisteleitä.

Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Gisele Aaltonen tutki perjantaina tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, kuinka hyvin ennen leikkausta tehty magneettikuvaus (MRE) paljastaa Crohnin taudin aiheuttamat suoliston ahtaumat, fistelit ja märkäpesäkkeet. Tutkimuksen mukaan se onnistui noin 80 prosentin varmuudella.

Työkalu on siis hyödyllinen leikkauksen suunnittelussa, vaikka etenkin kiinnikkeet voivat aiheuttaa virheellisiä kuvantamislöydöksiä.

Aaltonen tutki väitöstyössään myös suolen pituutta säästävää leikkaushoitoa eli osapoistoa. Hän halusi selvittää, onko jäljelle jääneen leikkauspinnan mikroskooppisilla tulehduksilla yhteyttä leikkauksen jälkeisiin suolisaumassa ilmaantuviin komplikaatioihin.

Tilastollista yhteyttä ei ollut, joten tutkimustulos puoltaa suolen pituutta säästävää leikkaushoitoa.

Aaltonen selvitti myös tekijöitä, jotka lisäävät Crohnin taudin uusiutumisen riskiä suolisaumassa, kun potilaalle on tehty ohutsuolen loppupään typistys, ja erityyppisten typistysleikkausten jälkeen.

– Koneellisesti tehty suolisauma, päivystysleikkaus ja kortisonilääkityksen tarve leikkauksen jälkeen olivat merkittäviä riskitekijöitä taudin uusiutumiselle suolisaumassa, Aaltonen sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Turvallisin vaihtoehto Crohnin taudissa vaikuttaa olevan pää-päätä vasten käsin ommeltu suolisauma. Uusintaleikkausriski on pienin ohut- ja paksusuolen liitoskohtaan kohdistuvien typistysleikkausten jälkeen.

Tutkimusaineiston perustan muodostivat 249 Crohnin tautia sairastavaa potilasta, jotka oli leikattu peräkkäin Helsingin yliopistollisessa sairaalassa vuosina 2006–2016.

Väitöskirja löytyy elektronisena versiona täältä.

LUE MYÖS: IBD-potilaiden määrä räjähti (Mediuutiset 24.5.2018)

KATSO VIDEO: Peijaksen sairaalassa IBD-potilaiden lääkitykse vaihto alkuperäislääkkeestä biosimilaariin sujui hyvin (Mediuutiset 19.10.2018)