Fimean ylilääkäri Päivi Ruokoniemi kuuluu raatiin, joka valitsee voittajan Mediuutisten kampanjassa, jossa nostetaan esiin lääkitysturvallisuuteen positiivisesti vaikuttaneita henkilöitä, tiimejä ja käytäntöjä.

Raatilaisten esittelyssä on vuorossa kliininen farmakologi Ruokoniemi, jonka erikoisala löytyi vähemmän mairittelevasti.

Miten päädyit lääkealalle?

– Reilu kymmenen vuotta sitten olin terveyskeskuslääkärinä lääke-esittelyssä. Kysyin seniorikollegalta, miten näihin lääkkeisiin kannattaisi suhtautua. Hän sanoi, että ne on tutkittu ja valmiita, eikä sinun tarvitse pohtia sitä.

Me terveyskeskuksessa keskitymme muihin asioihin, oli hänen näkökulmansa.

Se keskustelu oli minulle herätys. Otin opinto-oppaan käteen ja etsin erikoisalan, joka identifioituisi lääkehoitojen rationaalisuutta pohtivana. Löysin kliinisen farmakologian ja lääkehoidon. Erikoistumisen, väitöskirjan ja kliinisen lääketutkimuksen jälkeen siirryin seitsemän vuotta sitten lääkeviranomaiseksi.

Mitä kuuluu Fimean ylilääkärin toimenkuvaan?

– Lääketieteellisenä päätoimittajana vastuullani on luotettavan lääketiedon tuottaminen lääkealan toimijoille lääketieteellisen päätöksenteon tueksi. Sen lisäksi teen yhteistyötä erilaisten sidosryhmien kanssa ja vaikutan taustalla asioihin, jotka edistävät järkevää lääkkeiden käyttöä Suomessa.

Onko sinulla joskus ikävä potilastyötä?

– En ole ollut potilastyössä noin kymmeneen vuoteen. Onhan se asia, joka jokaista lääkäriä pohdituttaa ja minuakin satunnaisesti. Tekemistä on ollut niin paljon, että en ole ehtinyt kovin paljon kaivata potilastyötä.

Twitterissä luonnehdit itseäsi `lifelong lerneriksi´. Mitä olet oppinut lääkitysturvallisuudesta viime aikoina?

– Olen hiljattain tutustunut terveydenhuoltoon myös potilaan roolissa. Siitä juontui ajatus, että olemmekohan kuulleet lääkitysturvallisuuden edistämisessä tarpeeksi potilaiden näkemyksiä.

Meidän terveydenhuollon ammattilaisten on turha vain keskenämme kehittää prosesseja, joiden tarkoitus on tuoda potilaalle lisää terveyshyötyä.

Mitä asian eteen voisi konkreettisesti tehdä?

– Mediuutisten järjestämässä Lääkitysturvallisuuden vaikuttaja 2019 -kampanjassa kerätään kentältä ehdotuksia lääkitysturvallisuutta edistävistä teoista ja ideoista, joita on jossain kokeiltu ja joiden avulla voisimme jopa kansallisella tasolla edistää lääkitysturvallisuutta.

Oikeastaan toivon, että kampanjassa tulisi esiin ehdotuksia, joissa potilaiden näkökulma huomioidaan eli potilaat on otettu mukaan kehittämään lääkitysturvallisuutta.

Mitä muuta odotat Lääkitysturvallisuuden vaikuttaja 2019 -kampanjalta?

– Kiinnitämme herkästi huomiota asioihin, jotka ovat räikeästi väärin tai joihin liittyy ongelmia. Olisi kuitenkin vähintään yhtä arvokasta tunnistaa tekijöitä, jotka kaikessa hiljaisuudessa loistavat poissaolollaan. On olemassa puuttuvia tekijöitä, joihin ei ole vielä hoksattu tarttua.

Puuttuvien tekijöiden havaitseminen vaatii aika paljon aikaa ja keskittymistä, ja se on haasteellista kiireen keskellä terveydenhuollon perusarjessa.

Tällainen kampanja voi kuitenkin haastaa pohtimaan kehitysajatuksia eli olisiko lääkitysturvallisuudessa jokin puuttuva tekijä, johon tarttuminen varmistaisi potilaalle hänen tarvitsemansa tuen lääkityksen turvalliseksi toteuttamiseksi.

l Lääkitysturvallisuutta ­parantavia tekoja kerätään juuri nyt osoitteessa www.mediuutiset.fi/lääkitysturvallisuus

On olemassa puuttuvia tekijöitä, joihin ei ole vielä hoksattu tarttua.