Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten ja nuorten klinikalla varmistui eilen maanantaina 30.8. tuhkarokko pienellä rokottamattomalla lapsella, tiedottaa Tyks.

Tuhkarokolle on saattanut altistua lauantaina 28.8.21 kello 10–14 Varissuon liikekeskuksessa Turussa. Henkilöitä, jotka ovat oleskelleet yllä mainituissa tiloissa kyseisenä ajankohtana ja jotka eivät tiedä sairastaneensa tuhkarokkoa tai saaneensa kahta MPR-rokotetta pyydetään ottamaan yhteyttä Tyks lasten päivystykseen.

Tyksin lasten ja nuorten klinikalla varmistui tuhkarokkotapaus myös puolitoista viikkoa sitten. Tuhkarokkoon sairastunut rokottamaton lapsi asioi Tyks lasten ja nuorten klinikalla 19.8.21.

Kaksi MPR-rokotetta tai aiemmin sairastettu tuhkarokko suojaa tartunnalta tehokkaasti. Suurin osa Suomen väestöstä on suojassa tartunnalta.

Suomessa MPR-rokote otettiin käyttöön vuonna 1982, ja ennen vuotta 1965 syntyneiden katsotaan kaikkien sairastaneen taudin.

Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva yleisinfektio, jonka aiheuttaa paramyksovirus. Tauti tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse.

Itämisaika tartunnasta ensioireiden alkuun on yleensä 9–11 vuorokautta, mutta se voi vaihdella 7–21 vuorokauteen. Sairastuneella on nuhaa, yskää, kuumetta ja silmien punoitusta. Ihottuma ilmaantuu 3–5 vuorokauden kuluttua taudin ensioireista. Ihottuma alkaa korvien takaa, leviää kasvoihin ja vartalolle ja muuttuu lopulta violetin sävyiseksi. Ihottuma kestää runsaan viikon. Lue lisää tuhkarokosta THL:n sivulta.