Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hoidettu parikymmentä työikäisten aikuisten keuhkokuumetapausta loppukesästä ja alkusyksystä. Keuhkokuumeen aiheuttajaksi on todettu pneumokokkibakteeri.

Sairastuneet ovat työskennelleet Turussa telakalla rakenteilla olevassa laivassa.

Sairastuneiden joukossa on mukana eri ammattiryhmiä, eri kansallisuuksia ja eri yritysten työntekijöitä. He ovat kaikki työskennelleet pitkäkestoisesti rakenteilla olevassa laivassa sen varustelu- eli viimeistelyvaiheessa.

Pneumokokki ei yleensä aiheuta epidemioita, mutta jo aikaisemmin Norjassa ja Pohjois-Irlannissa on todettu pneumokokin aiheuttamia tautiryppäitä telakalla laivanrakennustyössä olevilla. Varusteluvaiheen laivojen olosuhteiden, tupakoinnin sekä suuren ihmismäärän arvellaan lisäävän infektioriskiä.

Turussa tilannetta selvitetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Turun kaupungin, työterveyshuollon, Työterveyslaitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä.

Pneumokokin aiheuttamien infektioiden ehkäisemiseksi telakalla aloitetaan rokotukset ja tehostetaan käsihygieniaa.

Pneumokokkirokotetta tarjotaan ensisijaisesti niille työntekijöille, jotka rakentavat kokopäiväisesti varusteluvaiheessa olevia laivoja. Rokotukset aloitetaan tällä viikolla.

Pisaratartuntojen riskin vähentämiseen tähtäävät hygieniatoimet puolestaan on jo aloitettu.

Näiden toimenpiteiden lisäksi erityistä huomiota telakalla kiinnitetään kausi-influenssarokotuksiin sekä hengityssuojainten asianmukaiseen käyttöön metallihuuruille altistavissa työtehtävissä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä todetaan vuosittain 60–80 vakavaa pneumokokkibakteerin aiheuttamaa infektiota. Tänä vuonna tartuntatautirekisteriin on alueelta ilmoitettu toistaiseksi 62 tapausta.

Pneumokokkitaudit ovat Suomessa vähentyneet tehokkaasti kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan lasten pneumokokkirokotuksen ansiosta.