Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy kertoo saaneensa Maailman terveysjärjestön WHO:n alaiselta UNITAID-organisaatiolta miljoonarahoituksen.

Rahoitus myönnettiin lastenlääkkeiden kehitykseen kehittyvien maiden tarpeisiin.

Tuotekehitysrahoitus on osa UNITAID:n UnitaidExplore -ohjelmaa, jonka tarkoituksena on edistää uusien lääkeannosteluteknologioiden kehittämistä ja käyttöönottoa lasten lääkehoitoon pieni- ja keskituloisissa maissa.

Näissä maissa lapset kärsivät merkittävistä kansansairauksista kuten HIV-infektiosta, malariasta ja tuberkuloosista. Niiden hoitoon tarkoitetut lääkkeet ovat pääsiassa kehitetty aikuisille. Siksi ne eivät aina sovellu lapsipotilaille sellaisenaan.

Rahoituksen myötä turkulaisyhtiö kehittää yhdestä kahteen lapsille tarkoitettua lääketuotetta kliiniseen lääkekehitysvaiheeseen asti.

”Kehittyvien maiden lapset ovat kaikkien heikoimmassa asemassa terveydenhuollossa. DelSiTechin teknologian avulla voimme tuoda lääkehoitoon ratkaisuja, joilla poistetaan niitä pullonkauloja, jotka liittyvät lapsipotilaiden lääkitykseen. Näitä ovat esimerkiksi lääkkeen makuun tai annoskokoon ja sen saatavuuteen liittyvät ongelmat, toistuvan annostelun tarve tai tiettyjen sairauksien kuten HIV:n hoitoon liittyvä ei-toivottu leimaantuminen. Pitkäaikaisesti lääkettä vapauttava tuote poistaa monia näitä haasteita”, sanoo DelSiTechin toimitusjohtaja Lasse Leino tiedotteessa.

UNITAID:n strategiajohtaja Janet Ginnardin mukaan juuri lapsille tarkoitettujen lääkeannostelumuotojen kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää kehittyvissä maissa.

”Ne voivat tuoda sen ratkaisevan avun lapsille monissa henkeä uhkaavissa sairauksissa, jota perinteiset, aikuisille tarkoitetut lääkkeet eivät tuo. Olemme iloisia siitä, että voimme aloittaa yhteistyön DelSiTechin kanssa. Tämä investointi tukee UNITAID:n määrätietoista työtä parhaimpien lääkehoitojen kehittämiseksi kehittyvien maiden väestölle.”

LUE SEURAAVAKSI: