Turkulainen Therapeutica Borealis on saanut Yhdysvalloissa hyväksynnän patentille, joka koskee hammastahna-suuvesi-yhdistelmän käyttöä Covid-19-infektion ennaltaehkäisyyn.

Patentti perustuu elimistön oman kemiallisen puolustusmekanismin vahvistamiseen, eikä se sisällä varsinaisia lääkemolekyylejä.

Patentissa suuontelon limakalvon pinnalle saadaan syntymään kehon omaa puolustusainetta hypotiosyaniittia ja heikosti emäksinen ympäristö, jotka yhdessä luovat nopean kemiallisen puolustuksen viruksen ehkäisyyn.

Patentissa hyödynnetään yleisesti elintarviketeollisuudessa käytettyjen aineiden lyhytkestoista yhteisvaikutusta. Hypotiosyaniitti ehkäisee viruksen piikkiproteiinien kykyä tarttua reseptoreihin muuttamalla niiden kolmeulotteista rakennetta.

”Jos ajateltaisiin reseptorin olevan lukko ja piikkiproteiinin avain, rikotaan avaimen rakennetta, ettei se sovi lukkoon”, yhtiö tiedottaa.

Tuotetta voidaan käyttää tavallisen hammastahnan ja suuveden tavoin. Kehittäjä ennakoi sen tulevan markkinoille kuluvan vuoden aikana.

”Tarvitaan laaja valikoima keinoja epidemian torjumiseen.”

”Epidemia uhkaa ihmisten terveyttä ja haittaa yhteiskuntien toimivuutta luultavasti vielä pitkään, ja tarvitaan laaja valikoima keinoja sen torjumiseen”, Therapeutica Borealiksen hallituksen puheenjohtaja, professori Kalervo Väänänen sanoo.

Therapeutica Borealis korostaa, että mikään lääkkeellinen tai ei-lääkkeellinen hoito ei korvaa rokotuksia koronan torjunnassa.

Therapeutica Borealis on Turussa sijaitseva lääkeinnovaatioyhtiö, jonka perustajat ovat professori Kalervo Väänänen, dosentti Lauri Kangas ja psykologi Matti Rihko. Yhtiö sai keväällä 2021 USA:ssa patentin nenäsumutteena käytettävään lääkkeeseen Covid-19 ennaltaehkäisyyn ja varhaisvaiheen hoitoon.

Yhtiö kertoo, että nenäsumutelääkkeen osalta prosessi keksinnön maailmanlaajuisen patentoinnin ja pre-kliinisten tutkimusten osalta jatkuu.

Turun seudulla toimii puolet Suomen lääketeollisuudesta

Turun seutu vastaa 75 prosentista Suomen lääkeviennistä ja alueella toimii puolet Suomen lääke- ja diagnostiikkateollisuudesta. Suomalaisista markkinoille tuoduista 22 lääkkeestä 21 on kehitetty Turussa.

”Funktionaalista hammastahna-suuvettä voidaan pitää uusimpana tulokkaana turkulaisten funktionaalisten tuotteiden pitkään sarjaan koivusokerin ja kasvistanoliesterin seuraajana”, Turun seudun kehitysyhtiön Turku Science Parkin hallituksen puheenjohtaja Niko Kyynäräinen sanoo tiedotteessa.

Hän kiittelee Turun seudulle rakentunutta ekosysteemiä, jossa yliopistojen, yritysten ja kaupungin aktiivinen vuorovaikutus tuottaa uusia innovaatioita globaalien ongelmien ratkaisemiseksi.