Suomalainen infektiodiagnostiikan laitevalmistaja ArcDia International Oy aikoo kehittää testin uudelle koronavirukselle.

Sen on tarkoitus tulla osaksi yhtiön hengitysinfektioiden testaamiseen kehittämää, laserteknologiaan perustuvaa mariPOC®-diagnostiikka-automaattia ja soveltuu akuuttien infektioiden nopeaan testaukseen perusterveydenhuollossa ja päivystyspoliklinikoilla.

Automaatti tunnistaa merkittävimmät hengitystie-, nielu- ja suolistoinfektioiden aiheuttajat, ja sen tulokset saadaan tyypillisesti jo vastaanottokäynnin aikana. Se on ArcDian mukaan Suomessa markkinajohtaja hengitystieinfektioiden automaattisessa testauksessa.

Koronaviruksen testaukseen tällä hetkellä käytettäviä geenimonistustestejä voi tehdä vain erikoislaboratorioissa. Testit eivät ole saatavilla laajojen potilasjoukkojen nopeaan testaukseen perusterveydenhuollossa ja päivystyspoliklinikoilla.

– Suomen mariPOC®-laitekannan testauskapasiteetti on yli 7 000 laajaa hengitystieinfektiotestiä vuorokaudessa, joten testauskapasiteetti olisi riittävä jokaisen sairastuneen testaamiseen. Pelkkiä koronavirustestejä voisi tehdä 15 000 vuorokaudessa, sanoo ArcDian toimitusjohtaja Vesa Kemppainen yhtiön tiedotteessa.

Kemppaisen mukaan koronatestit tällä laitteella ovat sen verran edullisia, ettei niiden hyödyntäminen olisi Suomelle kustannuskysymys.

Pilvipalvelu tuottaa reaaliaikaista tilannekuvaa virusinfektioista viranomaisten ja hoitohenkilökunnan käyttöön.

Virusepidemioiden tehokas torjunta edellyttää yhtiön mukaan nykyistä laajempaa testausta. Ei riitä, että potilasnäyte tutkitaan vain uuden koronaviruksen osalta.

– On ensiarvoisen tärkeä tunnistaa samasta näytteestä myös muut taudinaiheuttajat, kuten influenssa- ja RS-virukset, joiden oireet muistuttavat koronavirusta. Tieto siitä, että oireiden syy on muu kuin koronavirus, tuo potilaalle mielenrauhan, sanoo ArcDian tuotepäällikkö Jenna Mäkilä.

ArcDialla on jo markkinoilla CE-merkitty pikatesti koronaviruksen OC43-kannalle, jota esiintyy toistuvasti. Se on tuotekehitysjohtaja Janne Koskisen mukaan laajasti käytössä myös Suomessa ja puoltaa näkemystä, että ArcDialla olisi kykyä kehittää tarkka testi myös uudelle koronavirukselle.

Nopeimmillaan uuden koronaviruksen prototyyppitesti saadaan yhtiön mukaan tutkimuskäyttöön 1‒2 kuukaudessa.

Uusi koronavirustesti voidaan liittää osaksi viruspaneelia, joka tunnistaa 11 yleistä taudinaiheuttajaa, joten on mahdollista saada diagnoosi myös niille potilaille, joita vaivaa muu virus- tai bakteeriperäinen tauti kuin covid-19.

ArcDian mukaan sen mariPOC®-testien löydökset ovat geenimonistustesteihin verrattuna varmasti oikeita.

Yhtiön laitteista testitulokset kerätään automaattisesti pilvipalveluun, joka tuottaa reaaliaikaista tilannekuvaa virusinfektioista viranomaisten ja hoitohenkilökunnan käyttöön. Myös uusi koronavirustesti liitetään aikanaan mariCloudTM-pilvipalveluun.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.