Turun kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunta on myöntänyt vuoden 2017 Varsinais-Suomen vientipalkinnon Biovian Oy:lle.

Biovian on vuonna 2003 perustettu turkulainen bioteknologiayritys, joka valmistaa biologisia lääkemolekyylejä lääketutkimuskäyttöön.

Biovian ei tee lääkkeen keksintötutkimusta tai kehitystyötä itse, vaan toimii molekyylien sopimusvalmistajana ja samalla valmistusprosessien kehittäjänä.

– Molekyyli on ensin pitänyt osoittautua eläin- tai solumallissa lupaavaksi, ennen kuin se tulee meille jatkokehitykseen ja valmistukseen, kertoo Biovianin toimitusjohtaja Knut Ringbom.

Vastaavia täyden palvelun tarjoavia yrityksiä ei Suomessa ole montaa, Ringbomin tietojen mukaan ei yhtään.

Useimpien Biovianin valmistamien tutkimuslääkkeiden indikaationa on syöpä. Lääkkeitä valmistetaan myös autoimmuunisairauksien kuten reuman ja psoriasiksen hoitoon.

Useimmat yrityksen valmistamat molekyylit ovat geeniterapioissa käytettäviä viruksia tai rekombinanttiproteiineja. Jälkimmäinen voi olla esimerkiksi E. coli -bakteerissa tuotettua rekombinanttiproteiinia, jossa bakteerikanta on geenimuokkauksella valjastettu tuottamaan sellaista proteiinia, jota se ei normaalisti tuottaisi.

– Biotekniikassa kaikki tuottokannat ovat käytännössä tavallaan GMO:ta, geenimuunneltuja organismeja. Lääkevalmistuksessa kaikki on hyvin voimakkaasti säänneltyä ja ohjeita on noudatettava tarkasti, että viranomaisten asettamat vaatimukset täyttyvät lääke-erän valmistuksessa, sanoo Ringbom.

Biovian kasvattaa myös geeniterapioissa käytettäviä nisäkässoluja, jotka infektoidaan viruksilla. Nämä puhdistetut onkolyyttiset virukset lisääntyvät vain syöpäsoluissa.

Ringbom kehuu Suomea bioteknologiayrityksen kotimaana.

– Työvoiman saatavuus ja suomalaisten peruskoulutus ovat hyviä. Täällä jokainen lääketehtaan operaattorista yrityksen ylimpään johtoon pystyy esimerkiksi kommunikoimaan englanniksi, Ringbom sanoo.

Tämä on turkulaisyritykselle erityisen tärkeää, sillä yrityksen tuotteista valtaosa, lähes 80 prosenttia menee vientiin.

Asiakkaina on pieniä tai keskisuuria lääkekehitysyhtiöitä kaikissa Pohjoismaissa, Isossa-Britanniassa, Aasiassa ja jonkun verran Yhdysvalloissa. Suurimmat kilpailijat ovat pääomasijoittajien hallitsemia kansainvälisiä yrityksiä.

Biovian perustettiin vuonna 2003. Sen viisi perustajajäsentä, Ringbom mukaan lukien, työskentelivät silloisessa bioteknologian yrityksessä Biotie Therapiesissa.

– Näimme mahdollisuuden perustaa tällainen yritys, joka hankkii pelkän prosessikehitys- ja tuotantoyksikön. Liiketoimintaa se ei silloin vielä ollut, Ringbom kertoo.

Hän sanoo suomalaisyrityksen saaneen jalan kansainvälisten markkinoiden oven väliin uskalluksella. Uskallus on tuonut myös menestystä.

Vuonna 2016 yhtiön liikevaihto ylitti 10 miljoonaa euroa. Viime vuoden liikevaihto noussee 13 miljoonaan euroon.

Yhtiön henkilöstömäärä on vuosien aikana nelinkertaistunut. Tuotantotilat Biocityssä ovat laajentuneet vuosien aikana 2 700 neliömetriin. Helmikuussa käyttöön otetaan yli 700 lisäneliötä laadunvalvontalaboratorion käyttöön.

– Ensimmäiset projektit jouduimme ottamaan hieman huonommalla katteella referenssimyynniksi, mutta lopulta laatu ja tekeminen alkoivat näkyä markkinoilla, kertoo Ringbom yhtiön alkuvaiheista.

Eurooppa on Ringbomin mukaan suhteellisen pieni toiminta-alue biotekniikkatoimijan näkökulmasta.

– Eri yhtiöiden hallituksissa pohjoismaissa saattavat istua samat rahoittajat. Kun he huomaavat, että on kustannustehokas ja tekee laatua, sana leviää helposti.

Ringbom ei halua ennustaa, missä yhtiö on seuraavan viiden tai kymmenen vuoden päästä, mutta sanoo kasvusuunnan pysyvän.

– Markkinat ja markkina-alueet ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeää on oma osaaminen ja se, mihin lääkkeen tuotantoketjun väliin tuot sitä osaamista.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 12.1.2018 Mediuutisten numerossa 1/2018.

Juttua on täydennetty 22.1.2018 Turun kauppakamarin palkintotiedotteen tiedoilla.