Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri järjestävät Varissuon asukkaille koronavirusta seulovan pikatestauksen Varissuon jäähallin parkkihallissa torstaina 6.5. ja tiistaina 11.5. klo 10–15.

Pikatestit tuodaan juuri Varissuon alueelle, koska siellä on ilmennyt koko koronaepidemian ajan eniten koronavirustartuntoja Turussa.

– Haluamme vähentää alueen viruskuormaa ja todeta oireettomien mahdolliset koronatartunnat nopeasti, siksi käytämme seulonnassa pikatestejä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta sanoo tiedotteessa.

Koronan pikatesti on tarkoitettu erityisesti oireettomille Varissuolla asuville. Testiin voi tulla ilman ajanvarausta tai lähetettä, ja se on maksuton.

Näyte otetaan samalla tavalla nenänielusta kuin tavallinen koronatesti. Testitulos valmistuu odottaessa eli 15–30 minuutissa.

– Kannustamme kaikkia Varissuolla asuvia hakeutumaan pikatestiin testauspäivinä. Seulontatestaus on tosiaankin tarkoitettu erityisesti oireettomille, Peltoniemi sanoo.

Positiiviset tulokset varmistamme laboratoriossamme.

Suomi on saanut 250 000 laadukasta pikatestiä EU:n hätäapuvälineen rahoittamana lahjoituksena ja pikatestejä on jaettu sairaanhoitopiirien kautta terveydenhuollon yksiköihin. Turussa toteutettava oireettoman väestön seulonta on ensimmäinen Suomessa.

Pikatestit tuovat hyvän lisän koronaepidemian torjuntaan.

– Antigeeninosoituspikatestit mahdollistavat nopean joukkotestauksen ja tuovat siten hyvän lisän koronatorjuntaan ilman, että nykyinen testauskapasiteettimme kuormittuu. Positiiviset tulokset varmistamme kuitenkin laboratoriossamme PCR-testillä, Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen sanoo.

Pikatestissä käyneet saavat ohjeet jatkotoimenpiteistä ja voivat palata koteihinsa pian testin jälkeen.