Tupakointi aiheuttaa todennäköisesti merkittävän osan kaikkein tappavimmista aivoverenkiertohäiriöstä eli lukinkalvonalaisista aivoverenvuodoista, osoittaa suomalainen kaksostutkimus.

Vastikään Stroke-tiedelehdessä julkaistu tutkimus pyrki selvittämään, miksi ainoastaan toinen kaksosista sairastui tappavaan lukinkalvonalaiseen aivoverenvuotoon.

Seurantatutkimus sisälsi tarkat elintapatiedot yli 13 000 kaksosparista.

Tutkimuksen mukaan juuri kaksosten eroavaisuus tupakoinnin suhteen näyttäisi selittävän, miksi ainoastaan toinen eli tupakoiva kaksonen sairastui, kun taas hänen tupakoimaton kaksosveljensä tai -sisarensa ei sairastunut.

Lukinkalvonalainen aivoverenvuoto (SAV) on hoitojen kehityksestä huolimatta edelleen tappavin aivoverenkiertohäiriö, jonka saaneista potilaista jopa puolet kuolee ensimmäisten kuukausien aikana.

Monet aikaisemmat tutkimukset ovat raportoineet, että tupakointi liittyy kohonneeseen SAV-riskiin, mutta yksikään tutkimus ei tähän mennessä ole kyennyt osoittamaan, että tupakointi suoraan aiheuttaisi kyseisiä aivoverenvuotoja.

Julkaisun päätutkijan Ilari Rautalinin mukaan löydös on historiallinen ja erittäin merkittävä.

–Tutkimustuloksemme vahvistavat ensimmäistä kertaa aikaisemmat epäilyt todellisesta syy-seuraussuhteesta tupakoinnin ja tappavan aivoverenvuodon välillä, sanoo tiedotteessa lääketieteen kandidaatti, tohtoriopiskelija Rautalin Helsingin yliopistosta.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.