Terveysjärjestö Suomen ASH vetoaa taloyhtiöihin, jotta nämä korostaisivat asukkailleen savuttomuuden tarvetta erityisesti koronaviruksen aikana. Järjestön mukaan naapurista kulkeutuva tupakansavu aiheuttaa nyt huolta aiempaa enemmän, kun ihmiset pysyttelevät kotona.

Suomen ASH on saanut aiheesta useita yhteydenottoja, ja aihe näkyy lehtien mielipidekirjoituksissa, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Asukkaiden kesken asiaan on usein vaikea löytää ratkaisua, ASH kertoo, minkä vuoksi järjestö vetoaa taloyhtiöihin.

– Taloyhtiöiden olisi nyt hyvä tuoda esiin savuttomuuden merkitys, vaikka yhtiöjärjestys sitä ei vaatisikaan. Meille tulleet lukuisat yhteydenotot viestivät ihmisten huolesta. Monet tupakoijat eivät tule ajatelleeksi, että toiseen asuintilaan leviävä tupakansavu aiheuttaa terveysriskin myös naapureille. Mielestäni myös Kiinteistö- ja Isännöitsijäliitto voisivat muistuttaa taloyhtiöitä savuttomuudesta, toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:stä toteaa tiedotteessa.

Asumisterveysasetuksen mukaan sisäilmassa ei saa toistuvasti esiintyä aistinvaraisesti havaittavaa tupakansavua, joka on kulkeutunut asuntoon ulkoa tai muualta rakennuksesta. ASH:n mukaan tästä huolimatta asiaan puuttuminen on edelleen turhan vaikeaa taloyhtiöille ja varsinkin yksittäisille asukkaille.

ASH muistuttaa, että tupakansavulle altistuminen on terveysriski ja tupakoijat ovat itse koronaviruksen riskiryhmässä.

– Lisäksi monet pitkäaikaissairaat, kuten astmaatikot, voivat saada passiivisesta tupakoinnista myös nopeasti ilmaantuvia akuutteja oireita. Asia on erityisen tärkeä nyt, kun ihmisten tulee pysytellä sisätiloissa.

Nykylakien mukaan tupakointi on kielletty asunto-osakeyhtiön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa, ja tupakointi on mahdollista taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä kieltää huoneiston parvekkeilla, ulkoalueilla tai huoneistoissa. Yhtiöjärjestyksen muutos edellyttää kuitenkin kaikkien osakkaiden suostumista. Suomen ASH toivoo, että asunto-osakeyhtiölakia muutettaisiin niin, että tupakointikiellosta parvekkeilla tai asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa voitaisiin päättää yhtiön enemmistöpäätöksellä.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.