Husin Naistenklinikan osastonlääkärit Päivi Joki-Korpela ja Maritta Pöyhönen-Alho julkaisivat Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla (HS 26.1.) kirjoituksen siitä, miten liikunta, uni ja ravitsemus eli elintavat vaikuttavat raskauden alkamiseen.

Kävi ilmi, että sekä Yhdysvalloissa että Suomessa nuorilla on pelottavan vähän ymmärrystä siitä, millaiset asiat heijastuvat naisen hedelmällisyyteen.

Vuonna 2014 julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan 20–35 prosenttia 18–40-vuotiaista naisista ei tiennyt iän ja ylipainon vaikuttavan naisen hedelmällisyyteen.

Suomessa tilanne ei ollut kovin paljon parempi. THL:n vuonna 2013 Suomessa tekemä kouluterveyskysely osoitti, että peruskoulun tytöistä vain 20 prosentilla ja lukiotytöistä 43 prosentilla oli hyvät tiedot seksuaali- ja lisääntymisterveydestä.

Kirjoittajat painottivat oikeaan ravitsemukseen ja liikuntaan kannustavan elintapavalmennuksen merkitystä lapsettomuuden hoidossa. Heidän mukaansa elintapavalmennuksen tulisi itse asiassa olla lapsettomuuden ensisijainen hoito ennen muita hoitoja.

– Jo kolmen kuukauden hoidolla saavutetaan merkittäviä muutoksia kehon rasva- ja lihasmäärissä sekä sokeri- ja rasva-arvoissa. Nämä muutokset eivät välttämättä näy vaa’assa mutta ovat vaikutukseltaan tehokkaita, Joki-Korpela ja Pöyhönen-Alho kirjoittivat.

Sinänsä ansiokas Vieraskynä-kirjoitus jäi harmittamaan Lääkärit tupakkaa vastaan -verkostoa (Doctors Against Tobacco, DAT). Harmi syntyi siitä, että kollegojen Vieraskynä-kirjoituksessa ei lainkaan mainittu tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön merkitystä raskaaksi tulemisessa.

– Haluamme muistuttaa, että sekä naisen että miehen tupakointi heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta, DAT painotti vastineessaan maanantaina (HS 3.2.).

Tupakointi heikentää myös raskauden onnistumista ja vaikuttaa syntymättömän lapsen kehitykseen ja lapsen terveyteen koko elämän ajan. Lapsettomuushoitojen kannalta myös aikaisempi pitkäaikainen tupakointi on haaste, kirjoittajat muistuttivat.

– Yhtenä elämäntapavalmennuksen vaikuttavuuden mittarina tulisi olla se, että lapsiperhe on savuton ja nikotiiniton, DAT:n puheenjohtaja Maria Juusela pohtii Mediuutisille.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.