Ihokeliakian diagnostinen viive on Suomessa hyvin pitkä, Tampereen yliopistossa tarkastettava väitöskirja osoittaa.

– Viive on nykyisin neljäsosalla potilaista yli kaksi vuotta. Tämä on kohtuuttoman pitkä aika potilaalle, jolla on hankala kutiseva iho-oire, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Eriika Mansikka toteaa tiedotteessa.

Lisäksi tutkimuksessa todettiin, että diagnoosti viivästyi useammin naisilla, mikä oli yllättävä löydös. Yhteys antaa aihetta lisäselvittelyihin.

– Positiivista oli se, että diagnostinen viive on kuitenkin lyhentynyt tarkastelujakson aikana, eli olemme menossa parempaan suuntaan.

Mansikka tutki väitöskirjassaan 45 vuoden tarkastelujakson aikana Pirkanmaalla diagnosoituja ihokeliakiapotilaita. Suolistokeliakiaan on aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetty liittyvän viive eli pitkittynyt aika oireiden alusta siihen, kun potilas saa keliakiadiagnoosin.

Nyt diagnostista viivettä selvitettiin ensimmäistä kertaa myös ihokeliakian osalta.

Ihokeliakia on keliakian suoliston ulkopuolinen ilmentymä, joka aiheuttaa voimakkaasti kutisevan ja rakkuloivan ihosairauden. Suurimmalla osalla ihokeliakiapotilaista todetaan diagnoosivaiheessa myös suolistossa keliakiatyyppinen vaurio.

Ihokeliakian hoitona on elinikäinen tiukka gluteeniton ruokavalio.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että potilas poistaa ruokavaliostaan kokonaan vehnän, ohran ja rukiin. Ruokavalion noudattaminen voi olla sosiaalisesti kuormittavaa ja hankalaa etenkin kodin ulkopuolella ja ulkomailla matkustaessa.

Maailmalla on julkaistu joitakin yksittäisiä tutkimuksia, joissa esitetään, että pieni osa ihokeliakiaa sairastavista voisi parantua ilman iho- tai suolisto-oireiden palaamista. Tutkimuksessa toteutettiin siksi myös valvottu gluteenialtistus, jolla haluttiin selvittää, onko tämä mahdollista.

Geenialtistustutkimukseen osallistui 19 hyvässä hoitotasapainossa olevaa potilasta, ja sen avulla saatiin arvokasta tietoa gluteenittoman ruokavaliohoidon tärkeydestä.

– Iho-oireet ilmaantuivat tai suolivaurio palasi 18 potilaalla. Yksi potilas jatkaa tutkimuksessa edelleen ja tulevaisuuden seuranta osoittaa, olisiko parantuminen kenties mahdollista. Tiukka gluteeniton ruokavalio on kuitenkin toistaiseksi ainoa hoito tässä sairaudessa, eikä omatoimista altistusta tule toteuttaa, koska hoitamattomaan sairauteen liittyy riskejä, Mansikka painottaa.

Mansikan väitöskirja tarkastetaan perjantaina 25. lokakuuta.

Lue myös: