Särkänniemi ja Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) toteuttavat huvipuiston Tays Keskussairaalan uuden pääaulan yhteyteen.

Maksuton sairaalahuvipuisto on suunnattu pienille potilaille ja heidän läheisilleen. Särkänniemi vastaa huvipuistoympäristön toteutuksesta.

Sairaalahuvipuisto on ensimmäinen laatuaan, Tays tiedottaa. Huvipuisto on tarkoitus avata jo huhtikuussa 2022 osana Taysin 60-vuotisjuhlavuotta. Puistoa operoi ja siellä järjestettävää lastenkulttuuritoimintaa koordinoi Tampereen Lastenklinikan Tuki ry.

Projektin tarkoituksena on tuottaa iloa ja perheiden iloista yhdessäoloa myös sellaisiin elämänvaiheisiin, joissa lapsella ei ole mahdollisuutta lähteä sairaalan ulkopuolelle.

”Haluamme rakentaa paikan, jossa lapsipotilaat voivat yhdessä läheistensä kanssa irtaantua hetkeksi potilasarjesta ja päästää seikkailunhalun ja mielikuvituksen valloilleen”, kertoo Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä tiedotteessa.

Paikka potilaan syntymäpäiville

Sairaalahuvipuistosta tulee Taysin mukaan paikka seikkailemiseen, pelailuun ja leikkimiseen, ja siellä voi viettää myös esimerkiksi pienen potilaan syntymäpäiväjuhlia. Huvipuistoon on suunniteltu myös lastenkulttuuria.

Huvipuistoa voivat käyttää tukikohtanaan myös sairaalaklovnit ja sairaalan muut esiintyjät.

Huvipuiston pääkohderyhmä ovat erityisesti 3–10-vuotiaat lapset.

”Sairaalahuvipuistosta muodostuu monipuolinen kokonaisuus niin, että lapsen ikä ja fyysiset kyvyt eivät rajaisi hauskanpitoa. Perinteisiä kyydissä istuttavia huvilaitteita alueelle ei tuoda, vaan sisällöt perustuvat seikkailullisuuteen ja yllätykselliseen itse tekemiseen. Projektin suunnittelua ja toteutusta on valmisteltu kolme vuotta yhdessä alan huippusuunnittelijan Lappset Creativen sekä Taysin henkilökunnan kanssa”, kertoo Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo tiedotteessa.

”Erilaisten ratojen, lelujen ja pelien lisäksi aiomme hyödyntää esimerkiksi virtuaaliteknologiaa, joka mahdollistaa seikkailujen kokemisen jatkossa jopa vuoteesta poistumatta”, Aarresuo sanoo.

Lisää viihtyvyyttä sairaalakäyntiin

Taysin kehittämisjohtaja Arto Rannan mukaan sairaalahuvipuisto on keino parantaa lapsipotilaiden ja lapsiperheiden viihtyvyyttä ja hälventää sairaalakäyntiin mahdollisesti kohdistuvia pelkoja.

Sairaalahuvipuiston yhteistyökumppaneita ovat OLVI-säätiö, Ingman-jäätelöt sekä Lappset Creative.

”Olemme kovasti kiitollisia yhteistyökumppaneille, joiden tuella hanke on mahdollista käynnistää. Mukaan hyvän asian puolesta mahtuu vielä”, Särkänniemen Miikka Seppälä sanoo.

Sekä OLVI-säätiö että Ingman-jäätelöt lahjoittivat kumpikin uudelle sairaalahuvipuistolle 200 000 euroa.