Tulli on elintarvikevalvonnassaan löytänyt etyleenioksidia useista elintarvikkeista viime vuoden lopulta alkaen, Tulli tiedottaa. Etyleenioksidi on EU:ssa kielletty terveydelle haitallinen kasvinsuojeluaine.

Sitä löytyi viidestä Tullin vuoden 2020 lopulla ja vuonna 2021 valvomasta elintarvikenäytteestä. Terveydelle haitallista ainetta löytyi seesaminsiemenistä, seesaminsiemeniä sisältävistä pähkinävalmisteista sekä luomupsylliumjauheesta.

”Vaikka löydösten määrä suhteessa valvottuihin tuote-eriin ei ole valtavan suuri, havainnot osoittavat valvonnan tärkeyden”, Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling sanoo tiedotteessa.

Aiheuttaa syöpää ja solumutaatioita

Etyleenioksidia ei saisi esiintyä elintarvikkeissa lainkaan. Pitkäaikaisessa käytössä se voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.

Aine on luokiteltu syöpää ja solumutaatioita aiheuttavaksi sekä lisääntymiselle vaaralliseksi. Joissain osissa maailmaa etyleenioksidia käytetään kuitenkin kasvinsuojeluaineena esimerkiksi siementen ja mausteiden steriloinnissa. EU:ssa käyttö tähän tarkoitukseen on kielletty.

Osa Tullin valvomista etyleenioksidia sisältäneistä elintarvikkeista oli peräisin EU-alueelta, osa EU:n ulkopuolelta.

Etyleenioksidia on tähän mennessä tutkittu Tullissa 30 eri tuote-erästä. Valvontaa on kohdennettu muun muassa muiden jäsenmaiden havaintojen perusteella.

Ainetta löytynyt muistakin elintarvikkeista

Havainnot terveydelle haitallisesta aineesta lisääntyivät EU-alueella vuonna 2020, minkä jälkeen myös Tulli ryhtyi valvomaan pitoisuuksia tuontielintarvikkeissa.

EU-maissa huolestuttavan runsaita etyleenioksidipitoisuuksia on havaittu Intiasta maahantuoduissa seesaminsiemenissä. Sittemmin ainetta on löytynyt muistakin elintarvikkeista, kuten mausteista ja ravintolisistä.

”Valvomme sekä EU:n ulkopuolelta tullattuja että EU:n sisäkaupan kautta maahan tulevia elintarvikkeita, jotka valikoituvat tarkastuksiin riskinarvioinnin perusteella. Valvontaa tehdään tavanomaisen elintarvikevalvonnan puitteissa”, Jonna Neffling sanoo.

Tulli ilmoittaa valvonnan tehostuvan tulevaisuudessa entisestään, kun Tullilaboratorion oma tutkimusmenetelmä valmistuu.

Lue seuraavaksi: