Sote-valmistelusta vastaava valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg sai Suomi terveystarkastuksessa -tapahtumassa vastata siihen, mistä otetaan rahat kaikkiin suunniteltuihin sosiaali- ja terveydenhuollon ICT-uudistuksiin.

– Sote-alan digitalisaatiota ja sen rahoitusta valmistellaan jo seuraavaan hallitusohjelmaan, jotta sieltä löytyy suunnitelmien toteuttamiseen rahaa, Nerg sanoi.

Hänen mukaansa muuta vaihtoehtoa erilaisten digitaalisten uudistusten toteuttamiseen ei ole, koska ilman rahaa niitä ei saada tehtyä.

Nerg halusi puheenvuorossaan nostaa tietoisuutta siitä, että vaikka suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on hyvä, ei sen pärjäämiseen kannata tuudittautua.

– Julkisen talouden tasapaino suhteessa bruttokansantuotteeseen on parantunut, mutta huoltosuhde on meillä heikompi kuin muissa Pohjoismaissa, Nerg sanoi.

Hän muistutti myös siitä, että huoltosuhteen muutos tulee olemaan järisyttävän nopea vuoteen 2030 mennessä ja työllisyysaste on ongelmallisen matala. Tosin samaan aikaan matalan työllisyysasteen kanssa, Suomessa on ongelmia sopivien työntekijöiden rekrytoinnissa.

Näiden isojen haasteiden takia Nerg haluaisi nähdä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjinä nykyisiä kuntia isompia kokonaisuuksia.

Nerg kertoi, että häneltä on kyselty, miksi hallitus haluaisi luoda 18 samanlaista maakuntaa.

– Emme me rakenna maakunnista identtisiä. Malli olisi todella typerä, ellemme ota eri maakuntien eroja huomioon. Olen kevään aikana kiertänyt kaikki suunnitellut maakunnat ja Suomi on hyvin erilainen eri puolilla maata.

Nergin mukaan uudet sote-lait rakentavat maakunnille yhteiset raamit ja yhteisen tietopohjan, jotta ammattilaiset voivat saada tiedon asiakkaan kokonaistilanteesta helpommin kuin nyt.

Soten kustannussäästötoiveet ja niiden realistisuus ovat herättäneet paljon keskustelua julkisuudessa. Nergin mukaan olisi tärkeää herätellä keskustelua siitä, ovatko terveydenhuollon menot meillä todella hallinnassa ja kuka tulevaisuudessa osaa vastata isojen kokonaisuuksien vaativasta johtamisesta.

Mediuutiset järjesti Suomi terveystarkastuksessa -tapahtuman Porissa 18.7. Tapahtuman kumppaneita olivat Astra Zeneca, Janssen, Kela/Kanta, MSD, Roche, Sanofi ja Tays.