Komulaisen tehtävänä on luoda tiekarttaa sille, mitä Aavassa ja Pikkujätissä kannattaa jatkossa hoitaa etänä ja mitä fyysisesti parhaan mahdollisen palvelukokemuksen sekä vaikuttavuuden luomiseksi, Aava tiedottaa.

Komulainen on ollut perustamassa vuonna 2012 ensimmäistä suomalaista etälääkäripalvelua Meedocia, joka toimi lopulta viidessä eri maassa. Meedocin myymisen jälkeen Komulainen on toiminut kehitysjohtajana ja digitaalisten palveluiden ylilääkärinä Pihlajalinnassa ja perustanut lääkäreiden konsultaatio- ja media-alusta Kollegan.

Aavassa ja Pikkujätissä Komulainen toimii osana lääketieteellistä johtoryhmää, jota luotsaa Aavan johtava ylilääkäri Paula Arvilommi.

”Tuskin kellään on kattavampaa kokemusta digitaalisista lääkäripalveluista kuin Komulaisella. Hän on alan pioneerejä myös kansainvälisesti. Olen todella iloinen, että saimme parhaan tekijän vahvistamaan digitaalisen terveydenhuollon osaamistamme”, Arvilommi sanoo.

”Haluamme hoitaa asiakkaan niin toivoessa etäkanavissamme kaiken, mikä voidaan hoitaa hyvin ja laadukkaasti. Näin meille jää myös enemmän resursseja perinteisiin vastaanottoihin, tutkimiseen ja fyysisiin kohtaamisiin. Niiden tarve ei tule poistumaan koskaan.”

Etälääkärillä käynnistä tuli koronan myötä arkipäivää

”Tulevaisuudessa tekoäly todennäköisesti hoitaa potilasta yhdessä lääkärin kanssa ja ohjaa ihmisiä pitämään parempaa huolta itsestään sekä hakeutumaan hoitoon ajoissa”, Wille Komulainen arvioi.

Lääkärikeskus Aavan ja lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätin digitaalisten palveluiden uusi ylilääkäri uskoo digitaalisuuteen erityisesti terveyden ylläpitämisessä.

Ihmisen itsestään keräämän terveystiedon määrä kasvaa kiihtyvällä tahdilla muun muassa erilaisten älylaitteiden käytön yleistyessä. Tämä antaa ennen näkemättömän mahdollisuuden ennaltaehkäistä sairauksia paremmin ja havahtua ongelmiin aiemmin.

”Tiedon määrän kasvaessa eksponentiaalisesti tarvitaan tekoälyn tukea. Tekoälyavusteisen palvelun avulla on mahdollista antaa ihmiselle herätteitä omaan yksilölliseen terveysdataan perustuen,” Komulainen sanoo.

Komulainen uskoo, että kasvava terveystieto auttaa myös asiantuntijan hoitamaan potilaan jatkossa paremmin ja yksilöllisemmin.

”Tekoälyn auttaessa tiedon prosessoinnissa, asiantuntijat pystyvät myös keskittymään enemmän potilaan kohtaamiseen. Erityisesti pitkäaikaissairauksien hyvä hoitotasapaino pohjautuu jatkossa luultavasti koneen ja terveydenhuollon ammattilaisen tuottamaan hybridihoitomalliin.”

Komulaisen mukaan terveydenhuollon digitaalisissa palveluissa on tärkeää tunnistaa eri kohderyhmät sekä erilaiset hoidon tarpeet.

”Kaikkea ei kannata digitalisoida, mutta paljon nykyistä enemmän olisi digitalisoitavissa. Tämä on oikeastaan välttämätöntäkin, sillä huoltosuhteen kasvaessa Suomessa tekijöitä ei muuten riitä kaikkiin tarpeisiin. Digitalisaation avulla voidaan myös demokratisoida terveyspalveluiden laatua ja saatavuutta.”

Oikaistu 17.12. kello 9:00. Jutun kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti, että Komulainen siirtyi Aavaan Pihlajalinnasta. Komulainen lopetti työt Pihlajalinnassa jo vuonna 2018.