Pääministeri Sanna Marin (sd) uskoo, että keskustelua mahdollisesta kasvomaskisuosituksesta tullaan käymään.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi tiistaina, että henkilökohtaisena näkemyksenään hän suosittelee nyt kankaisten kasvomaskien käyttöä julkisilla paikoilla myös oireettomille ihmisille. Pääjohtajan mukaan kyse ei ole THL:n suosituksesta ja asiasta on myös THL:n sisällä eriäviä kantoja.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi illalla Ylen A-studiossa, ettei STM tällä hetkellä anna tällaista suositusta.

Tähän saakka terveysviranomaiset eivät ole suosittaneet kangasmaskia kaikille. Väärin käytettynä maskista on enemmän haittaa kuin hyötyä ja se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä. Kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta, mutta se voi estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita.

Pääministeri Marinilta kysyttiin hallituksen tiedotustilaisuudessa, suositteleeko hallitus, että ihmiset käyttäisivät kangasmaskeja julkisilla paikoilla.

Marin vastasi, ettei hallitus ole tällaista suositusta käsitellyt tai antanut. Hän katsoo, että on ennen muuta terveysviranomaisten tehtävä antaa tai olla antamatta tällaisia suosituksia. Marinin mukaan hallitus käy ensi viikolla läpi tilannearvion siitä, miten rajoitustoimia on syytä jatkaa tai missä aikataulussa rajoitustoimia voidaan oikea-aikaisesti purkaa.

– Samassa yhteydessä käymme tietenkin perusteellisen keskustelun siitä, onko tarpeen ottaa joitakin muita rajoitustoimenpiteitä käyttöön, Marin sanoi.

– Tulemme tässä välissä varmasti myös arvioimaan tätä kysymystä, mutta hallitus tietenkin kuuntelee terveysviranomaisten arvioita ja suosituksia asiasta. Ei pääministerillä tai muilla ministereillä ole sellaista arviota tai tietoa ohi meidän terveysviranomaisten ja parhaiden asiantuntijoiden. Varmasti tästäkin keskustelua tullaan käymään, hän sanoo.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.