Eksotessa on otettu käyttöön asiantuntijafysioterapeuttien suoravastaanotot, joille potilas voidaan ohjata ilman erillistäå lääkärikäyntiä. Suoravastaanotolta saa apua äkillisesti ilman tapaturmaa tai kuumeilua alkaneeseen tuki- ja liikuntaelinoireiluun, kuten selkä-, olkapää- tai polvikipuun.

Asiantuntija fysioterapeutin tule-suoravastaanotolle ohjaudutaan hoitoarvion kautta. Eksoten asiantuntijafysioterapeutit ovat käyneet 30 opintopisteen laajuisen kliinistä asiantuntijuutta syventävän koulutuksen.

Terveys- tai hyvinvointiasemalla puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka tekee hoidontarpeen arvion.

–Asiakas, jolla ei ole tietoa fysioterapeutin suoravastaanotosta, ajattelee tässä tilanteessa yleensä varaavansa aikaa lääkärin vastaanotolle. Asiantuntijafysioterapeuttien hoitotulokset ovat erinomaiset, sillä vain alle viidesosa potilaista tarvitsee lääkärin käyntiä saman vaivan vuoksi seuraavan kolmen kuukauden aikana, kertoo tiedotteessa toimintayksikön esimies Anne Pylkkönen Eksoten fysio- ja toimintaterapiapalveluista.

Hoitoarvion tekevä ajanvaraajana toimiva sairaanhoitaja on ohjeistettu varaamaan asiakkaalle aika fysioterapeutin suoravastaanotolle, mikäli oireilun alkuun ei liity akuuttia tapaturmaa, kuumeilua tai muuta vakavaan sairauteen viittaavia oireita, jolloin asiakkaalle varataan aika suoraan lääkärin vastaanotolle.

Asiakas saa ajan fysioterapeutin suoravastaanotolle yleensä viimeistään kolmen arkipäivän sisällä.

Vastaanotolla asiantuntijafysioterapeutti haastattelee ja tutkii asiakkaan. Fysioterapeuttisen tutkimisen perusteella asiakas saa yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa, esimerkliksi itsehoito- ja liikuntaohjeita. Suoravastaanotolla asiakkaalle on varattu aikaa tunti.

Asiantuntijafysioterapeutti saa ohjata käsikauppakipulääkkeiden käytössä Käypä hoito -suosituksen mukaisesti sekä myöntää tarvittaessa sairauslomaa 1-5 päivää. Asiantuntijafysioterapeutilla on myös mahdollisuus konsultoida lääkäriä esimerkiksi kipulääkityksen suhteen.

Asiakas ohjataan suoravastaanotolta tarvittaessa lääkärin vastaanotolle, mikäli fysioterapeuttisen tutkimisen perusteella vaikuttaa siltä, että asiakkaalla on sellaisia oireita, mitkä vaativat lääkärin arviota.