Tukholman maakunta lähettää kymmeniä potilaita sädehoidettavaksi Suomeen Docrates syöpäsairaalaan sädehoitolaitteiden ongelmien takia. Tukholman alueen uusien sädehoitolaitteiden käyttöönoton viivästymisestä uutisoitiin laajasti tiistaina.

Docrates syöpäsairaalan toimitusjohtaja Ilpo Tolonen sanoo, että Docrateksessa hoidettavista potilaista joka neljäs on jo nyt ruotsalainen. Ruotsalaisia potilaita on hoidettu suomalaisessa syöpäsairaalassa jo kymmenen vuoden ajan. Hoito toteutetaan kokonaisuudessaan ruotsiksi, joten potilaiden on helppo tulla Suomeen hoitoon.

– Olemme tehneet sopimuksen siitä, että meille lähetetään kesän aikana Tukholmasta arviolta kymmeniä potilaita kolmeksi viikoksi sädehoitoon. Suurin osa on rintasyöpäpotilaita, Tolonen sanoo.

Yllättävä potilasvirta ei aiheuta ongelmia Docrateksessa, koska yksityissairaalan on mahdollista ylläpitää riittävää henkilökuntaresurssia vaikka keskellä kesääkin.

–Meille tulee vuosittain 1300–1400 uutta potilasta, joten siihen nähden määrä on pieni. Sädehoitolaitteissamme riittää kyllä kapasiteettia, Tolonen sanoo.

Docrates pystyy tarjoamaan koko palveluketjun neljällä eri kielellä, vaikka potilaita tulee yli 60:sta eri maasta. Suurimmat potilasryhmät ovat suomalaisten lisäksi ruotsalaiset ja venäläiset. Yksittäisiä ruotsalaisia potilaita tulee ympäri Ruotsia. Syynä on Tolosen mukaan usein se, että Ruotsissa sairaaloiden täytyy kertoa hoitoonpääsyajat etukäteen, ja usein ne ovat kuukausien, jopa puolen vuoden pituiset. Silloin potilas voi päättää lähteä mieluummin muualle hoitoon. EU-direktiivin mukaan EU-kansalainen voi mennä halutessaan hoitoon toiseen EU-maahan.

Suurin kasvupotentiaali on kuitenkin naapurimaita kauempana.

– Teemme juuri selvitystyötä Kiinaan päin. Kiinan terveysturismin arvo on nyt arviolta 10 miljardia dollaria vuodessa. Siellä olisi mahtavaa potentiaalia, mutta Helsinki on kiinalaisille vielä tuntematon, Tolonen sanoo.

Lue lisää: Yle: Ruotsalaisia syöpäpotilaita tuodaan Suomeen sädehoitolaitteiden ongelmien takia