Tukholmassa Capio S:t Göransin sairaalan päivystyksessä otettiin lokakuussa käyttöön uusi keino rauhoittaa aggressiivisia potilaita.

Päivystyksen vahtimestareilla on kehokamerat eli vartalokamerat, joilla he nauhoittavat väkivaltaiset tilanteet.

Nauhoitukset on kryptattu niin, etteivät niitä pääse näkemään kuin viranomaiset. Vanhat nauhoitukset tuhotaan säännöllisesti.

Poliisit ovat käyttäneet haalarikameroiksi kutsuttuja kehokameroita jo pidempään, mutta nyt Ruotsissa pohditaan, pitäisikö niitä ottaa työkaluarsenaaliin sairaaloiden päivystyksissä.

Moderaterna-puolueeseen kuuluva poliitikko Irene Svenonius on tehnyt Tukholmassa tämän suuntaisen aloitteen, kertoo Dagens Medicin -lehti.

Ruotsissa keskustellaan esimerkiksi siitä, miten uusi tietosuojalaki suhtautuu kehokameranauhoituksiin. Se ei vaikuta yksiselitteiseltä.

Capio S:t Göransin päivystyksen vahtimestareiden kehokamerat ovat puolen vuoden aikana tallettaneen parisen kymmentä tapausta, joiden perusteella potilaiden riehuminen on johtanut jälkiselvittelyihin tai jopa rikosilmoituksiin.

Toistaiseksi ei ole tutkittua tietoa siitä, rauhoittaako kehokameroiden olemassa olo häiriökäyttäytymistä päivystyksessä. Työntekijöillä on kuitenkin näppituntuma, että näin on käynyt.

Suomen päivystyksissä ei tiettävästi käytetä kehokameroita, vaikka päivystyksissä on rauhatonta.

Väkivallan uhka on lisääntyvä ongelma päivystyksissä, myöntää päivystyspalvelujen ylilääkäri Teemu Elomaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksesta.

– Olemme joutuneet muun muassa lisäämään vartijoiden määrää, Elomaa sanoo.

Hän toivottaa tervetulleeksi melkein kaikki toimet, joilla voidaan parantaa päivystyksen työturvallisuutta. Vartijoiden kehokameroista Elomaa ei erityisesti innostu: ne tuskin rauhoittaisivat tilanteita.

– Vartijan tai työntekijän oikeusturvan kannalta saataisiin kyllä puolueetonta ja reaaliaikaista lisätietoa tilanteista, jotka johtivat väkivaltaan tai voimakeinoihin.