Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes julkaisi sivustollaan varoituksen, joka koskee suomalaisille myytyjä kasvomaskeja. Tukesin mukaan tuotetta on myyty henkilönsuojaimena, vaikka se ei täytä vaatimuksia.

Tuotteen nimi on Greenfound Disposable face mask ja malli NB Green2020-12.

– Tuotetta on myyty väitteillä hengityksensuojaimesta. On viitattu EN 149 -standardiin ja tuote on saatettu markkinoille CE-merkittynä. Kun asiaa selvitetty tarkemmin, ei ole ollut henkilösuojainasetuksen edellyttämiä asiakirjoja, Tukesin ylitarkastaja Asta Koivisto kertoi.

Koiviston mukaan ei ole varmaa, toimiiko tuote hengityksensuojaimena.

– Jos on tarkoitus suojata itseään, en suosittele käyttämään sitä hengityksensuojaimena, hän sanoi.

Tuotetta on myyty useammassa suomenkielisessä verkkokaupassa. Vastuutaho on tuotteen maahantuoja e-ville.com distribution Oy.

– Toiminnanharjoittaja on vapaaehtoisesti sitoutunut lopettamaan tämän tuotteen markkinoinnin, myynnin ja muun luovuttamisen sekä ryhtymään toimenpiteisiin, joilla myymättömät tuotteet saadaan kerätyksi pois markkinoilta, kerrotaan Tukesin sivuilla.

E-ville.com distribution kertoo lähettämässään viestissä, että tuotteen myynti on jo lopetettu aiemmin eikä sitä ole tuotu maahan kevään jälkeen.

Lisäksi e-ville.com kertoo, ettei se itse ole markkinoinut tuotetta hengityssuojaimena.

Tukesin mukaan hengityksensuojainten käyttötarkoitus on suojata tuotteen käyttäjää. Kirurgisten suu- ja nenäsuojusten tarkoitus on suojata muita kuin tuotteen käyttäjää, esimerkiksi potilaita.

Niin sanottuja kansanmaskeja ovat muun muassa uudelleenkäytettävät kangasmaskit ja eri materiaaleista valmistetut kertakäyttöiset maskit. Kansanmaskien tarkoitus on vähentää pisaroiden leviämistä.

Artikkelia täydennetty 6.11. klo 8.21: Lisätty e-ville.com distribution Oy:n kommentit