Tuhkarokosta on tullut harvinainen sairaus Suomessa kattavan rokotusohjelman vuoksi. Suomessa on tutkittu tänä vuonna yli sadan potilaan näytteet tuhkarokkoepäilyn vuoksi. Varmistettuja tartuntoja on ollut kahdeksan. Viime vuonna tähän aikaan tuhkarokkoepäilyjä oli 55 ja varmistettuja tapauksia seitsemän.

Suomi on ollut virallisesti tuhkarokosta vapaa maa WHO:n arviointien alusta, eli vuodesta 2012 lähtien. Kotoperäisen tuhkarokon kierto saatiin loppumaan jo 1996 kattavien rokotusten ansiosta.

Euroopan tautivirasto ECDC:n mukaan Euroopassa todettiin viime vuonna lähes 12 500 tuhkarokkotapausta. Tänä vuonna tapauksia on ollut heinäkuun loppuun mennessä jo yli 13 000, ja epidemia jatkuu edelleen. Sairastuneita on ollut eniten Ranskassa, Italiassa, Puolassa, Romaniassa ja Bulgariassa.

– Tuhkarokkoepäilyjen lisääntynyt määrä heijastelee tilannetta muualla Euroopassa. Todetut tartunnat on saatu ulkomailta tai ulkomailla matkanneesta henkilöstä. Euroopan maissa tapausmäärät ovat kääntyneet laskuun toukokuun jälkeen, joten tämän vuoden epidemiahuippu on toivottavasti jo ohitettu, THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio sanoo tiedotteessa.

Tuhkarokkoa esiintyy jatkuvasti Aasiassa, Afrikassa, Lähi- ja Kaukoidässä sekä Oseaniassa. Suomalaisten suosimista matkailumaista muun muassa Intiassa, Thaimaassa ja Vietnamissa on jatkuvia tuhkarokkoepidemioita. THL seuraa tilannetta ja päivittää tietoa epidemia-alueista Matkailijan terveysoppaaseen kuukausittain.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi vuosittain jokaisen maan tuhkarokkotilanteen. Euroopan alueen maista Albania, Tšekki, Kreikka ja Britannia menettivät WHO:n myöntämän tuhkarokon eliminaatiostatuksen elokuussa. Tämä oli ensimmäinen kerta kun WHO joutui perumaan aiemmin annettuja statuksia.

Eliminaatiostatuksen voi saada, jos maassa ei ole jatkuvia, oman maan sisältä peräisin olevia tartuntaketjuja. Yksittäiset ulkomailta saadut tartunnat ja niiden muutamat jatkotartunnat eivät johda statuksen menettämiseen.

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva tauti. Se tarttuu huoneilman välityksellä, ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireet eli kuume ja hengitysoireet alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluttua altistumisesta. Ihottuma alkaa yleensä 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon.

Suomessa tuhkarokkosuojan sisältävä MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja se on kaikille maksuton. Ensimmäinen rokote annetaan lapsille 12–18 kuukauden iässä ja toinen annos kuuden vuoden iässä.

Lue myös: