Luonnollinen tuhkarokkotartunta aiheuttaa immunologisen muistinmenetyksen, minkä seurauksena sairastaneella on jopa vuosien ajan kohonnut alttius sairastua ja kuolla infektiotauteihin, osoittaa tuore kansainvälinen tutkimus.

Science-tiedelehdessä julkaistun amerikkalais-hollantilais-suomalaisen tutkimuksen mukaan luonnollinen tuhkarokkoinfektio aiheuttaa selkeän immunologisen muistinmenetyksen. Tuhkarokkoinfektion seurauksena keskimäärin 40 prosenttia potilaan vasta-aineista häviää.

– Löydös antaa selityksen aikaisemmalle epidemiologiselle havainnolle, että tuhkarokkoinfektiota seuraa useamman vuoden ajan lisääntynyt sairastavuus ja kuolleisuus muihin infektioihin, kertoo tutkimukseen osallistunut professori Mikael Knip Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimuksessa käytettiin Bostonissa kehitettyä VirScan-menetelmää, jolla voidaan samanaikaisesti analysoida vasta-aineita melkein kaikille tunnetuille ihmisen sairauksia aiheuttaville viruksille ja myös joillekin bakteereille. Lisäksi menetelmällä on mahdollista arvioida virusvasta-aineiden suhteellista tasoa.

Tutkimukseen osallistuneita tuhkarokkoon sairastuneita lapsia seurattiin kahden kuukauden ajan akuutin infektion jälkeen. Tutkijat havaitsivat, että heikentyneet vasta-ainetasot nousivat muutamalla lapsella, jotka altistuivat jollekin uudelle luonnolliselle taudinaiheuttajalle.

Tutkimukseen osallistui myös ryhmä lapsia, joita seurattiin ennen tuhkarokkorokotusta ja sen jälkeen. Tuloksista kävi ilmi, että rokote ei aiheuttanut immunologista muistinmenetystä.

– Nämä löydökset korostavat tuhkarokkorokotuksen merkitystä luonnollisen tuhkarokkoinfektion ehkäisemiseksi ja samalla muiden infektioiden riskin vähentämiseksi lapsilla, Knip sanoo.

Knipin mukaan tulokset herättävät myös kysymyksen siitä, tulisiko pikkulasten tuhkarokkorokotus olla pakollinen, ja olisiko luonnollisen tuhkarokon sairastaneille lapsille annettava uudelleen ne rokotteet, jotka he olivat saaneet ennen tuhkarokkoon sairastumistaan.

Lue myös:

Juttua on päivitetty 4.11. klo 9, kuva vaihdettu.