Katastrofitilanteissa tulisi aloittaa aiemmin uhrien tunnistaminen DNA:n perusteella, australialaistutkija Kristy Wright toteaa. Hän johti Thaimaan Phuketissa ryhmää, joka tunnisti tsunamiuhreja DNA:sta. Wright osallistuu Suomessa järjestettyyn geenitutkijoiden Human Genome -kongressiin.

Thaimaassa DNA-tunnistusta tarvittiin etenkin lapsiuhrien henkilöyden selvittämiseen. Yli 70 prosenttia alle 4-vuotiaista lapsiuhreista tunnistettiin DNA:sta ja 5-9-vuotiaistakin lähes puolet.

Suurin osa aikuisuhreista tunnistettiin hampaista.

Lapsiuhrien tunnistaminen tsunamin jälkeen oli erityisen vaikeaa. Lapsia on vaikea tunnistaa hampaista, koska heistä ei ole hammasmalleja, lapsilla ei myöskään ole erityistuntomerkkejä, kuten lävistyksiä.

Thaimaassa DNA-tunnistamista vaikeutti se, että tsunamissa menehtyi kokonaisia perhekuntia. Wright muistelee thaimaalaisperhettä, josta tsunamissa menehtyi 22 henkilöä, näistä 11oli lapsia.

- Tunnistamistyö oli haastavaa niin tieteellisesti kuin henkisesti.

Wright korostaa yhteistyön tärkeyttä kaikkien tunnistusta tekevien välillä. Thaimaassa tieto ei aluksi kulkenut hammas- ja DNA-tunnistusta tekevien ryhmien välillä. Koska työ osoittautui äärimmäisen vaikeaksi ilman yhteistyötä, Phuketissa kehitettiin malli, jossa eri vaiheissa tehty työ tukee toistaan. DNA-tiimin työ tuki hammastunnistusta tekeviä, sormenjälkiryhmää ja katastrofia yleisesti tutkinutta ryhmää.