– Ministeriö selvittää aktiivisesti jäljittämisratkaisuja. Tarjontaa on paljon, ja teknisiä ratkaisuja kyllä löytyy, Harakka sanoo Tekniikan Maailmalle.

Harakan mukaan tällainen päätös tulisi tehdä sosiaali- ja terveysministeriön sekä teleoperaattoreiden kesken, mikäli tälle tielle halutaan ryhtyä.

– Tärkeintä on, että käyttäjät pystytään anonymisoimaan ja että palvelusta on hyötyä nimenomaan koronaviruksen torjunnassa, Harakka sanoi.

Tekniikan Maailma muistaa, että koronakriisin aikana operaattorit ovat luovuttaneet medialle anonymisoitua dataa ihmisten liikkeistä. Tällaista informaatiota on käytetty Saksassa havainnollistamaan noudattavatko ihmiset liikkumisrajoituksia.

Ministeri Harakka ei ottanut kantaa PEPP-PT-tutkimusryhmän ehdottamaan kansainväliseen järjestelmään, jossa koronavirustartunnan saaneiden liikkeet sekä lähikontaktit voitaisiin selvittää jopa kahden viikon ajalta.

PEPP-PT:n järjestelmä otetaan käyttöön jo huhtikuussa. Se perustuu bluetooth-yhteyksiin, ja se anonymisoi henkilöiden liikkeet aina siihen saakka, kunnes viranomainen saa tietää lähikontaktin saamasta tartunnasta.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.