Tiputuksia seuraava laite parantaa potilasturvallisuutta

Laskimonsisäisen neste- ja lääkehoidon tasalaatuisuus kärsii siitä, että se hoidetaan sairaaloissa yhä valtaosin silmämääräisesti. Silmämääräisen tippahoidon ja tarkan, kalliin infuusiopumpun välissä ei ole ollut vaihtoehtoja.

Oululaisyritys Monidor tuo helpotusta asiaan kehittämänsä tavalliseen tippalaitteeseen kytkettävän mittalaitteen avulla. Laite ei säädä annostelua itse, mutta varmistaa, että liuosta tippuu suoneen ennalta määrättyä tahtia. Jos liuos loppuu tai tippa ei vedä, laite etähälyttää sovelluksen avulla hoitajan puhelimeen.

– Hoitajan väsymys ja kiire hellittävät tilanteessa, jossa on monta tiputusta meneillään yhtä aikaa. Potilasturvallisuus tietysti paranee samalla, Monidorin toimitusjohtaja Mikko Savola kertoo.

Seurantalaitteen hinta on noin 500 euroa. Sairaanhoitajilta vapautuvan ajan lisäksi se tuo säästöjä muun muassa mahdollistamalla kotisairaanhoidon joillekin potilaille, joille se ei muuten onnistuisi.

Tuotetta on kehitetty yhteistyössä Oulun ja Kuopion yliopistollisten sairaaloiden kanssa. Lisäksi koekäyttöä on tehty Ruotsin Lundissa ja Uppsalassa.

Oysin ja yhden ranskalaissairaalan kanssa on sopimukset koekäytön aloittamisesta osana sairaalan normaalia toimintaa. Nyt alkuvuodesta 2018 Monidor suuntaa markkinointia ja myyntiä Saksaan.

Monidorin laite ei vielä osaa seurata, mitä tippapulloon menee, mutta tällainenkin seurannan kehityssuunta turvallisuuden parantamiseksi on Savolan mukaan mahdollinen. Lisäksi seurantaa voisi hyödyntää mahdollisesti myös eläinlääkinnässä tai kemikaali- ja lääketeollisuudessa.

Miten haluatte muuttaa terveydenhuoltoa?

”Tarkoituksena on mullistaa nestehoito niin, että siitä tulee täsmällistä ja turvallista kaikille potilaille.”

Monidor

Mitä tekee: Tiputuksen seurantalaitteita sairaaloihin ja kotisairaaloihin

Kotipaikka: Oulu

Perustettu: 2015

Työntekijöitä: 8

Liikevaihto: 149 000 euroa