Vantaalla oli suunnitelma ostaa koronatestausta ja terveysneuvontaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle Mehiläiseltä, mutta hankkeessa päädyttiin julkiseen toimijaan, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Huslabiin.

– Suunnittelimme terveysneuvontapistettä ja testausta lentokentälle pari viikkoa sitten Mehiläisen kanssa, koska meille oli sen kanssa sopimukset terveyspalveluiden hankinnasta, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoo.

Vantaa ja Mehiläinen ehtivät jo tarkastella asiaa keskenään.

– Kävimme teknistä vuoropuhelua ja katsoimme meidän sopimuksia. Ne eivät olisi ihan täsmänneet. Sopimusten puitteissa ei oltaisi voitu tehdä, vaan olisi pitänyt tehdä sieltä suorahankinta.

Aronkytö katsoi, että asiassa olisi ollut oikeus suorahankintaan, koska tilanne oli kiireellinen.

Asiaan saatiin myös valtion näkemystä. Aronkytö kertoo käyneensä asiaa läpi valtion valmiusjohtoon kuuluvien henkilöiden kanssa. Lopputulos oli Aronkydön mukaan se, että valtio ohjasi Vantaan toimimaan asiassa Huslabin kanssa.

– Todettiin, että Huslab on kumppanina tarkoituksenmukaisempi ja että kilpailutamme sen osan toimintaa, jota Huslab ei voi tehdä.

Aronkytö kertoo, että valtio ”kuittaa” kaiken, mitä tehdään lentokentällä.

– Olisimme menneet suorahankintaan, jos Huslabin kanssa ei olisi onnistunut, koska ohje oli pistää putiikki pystyyn viikossa.

Aronkytö käsitteli lentokentän koronatestauksen ja terveysneuvonnan hankintaa sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön virkamiesten kanssa.

– En ole jutellut tästä asiasta ministereiden enkä kansliapäälliköiden kanssa, mutta seuraavan portaan kanssa hyvin laajasti.

Aronkytö korostaa kuitenkin tehneensä päätökset itsenäisesti.

Huslab on tiedottanut, että sen koronavirusnäytteiden diagnostiikassa on ruuhkaa ja että koronavirusnäytteiden tulosten saaminen viivästyy tavoitteena olevasta 48 tunnista jopa kolmeen–neljään vuorokauteen.

Aronkytö ei usko, että testaukset hoituisivat nopeammin Mehiläisen kautta, vaikka ruuhka vaivaakin Huslabia.

– Tämä on uusi toiminto eikä henkilökunta ole Huslabin drive-in-toiminnoista, vaan se on rekrytoitu erikseen.

Aronkydön mukaan Huslabilta joudutaan odottamaan tuloksia nyt kolme päivää.

Yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä edistävä Hyvinvointiala HALI ry toivoi tiedotteessaan keskiviikkona pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitukselta joustavampaa ja nopeampaa koronatestausta.

– Asiasta on otettava valtakunnallista vastuuta. Hallituksen ja STM:n on ohjattava palvelujen järjestäjiä hoitotakuuvelvoitteen kaltaisesti: jos oma kapasiteetti ei riitä, palveluja on ostettava yksityiseltä sektorilta, Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Arja Laitinen kertoi tiedotteessa.