Yleislääketieteen erikoislääkäri Lauri Hinkkanen haluaisi poistaa työhön liittyviä ennakkoluuloja, jotta yleislääketieteeseen erikoistuvia saataisiin lisää.

Mitä kaikkea työhösi kuuluu?

– Toimin tiiminvetäjälääkärinä Sammonlahden hyvinvointiasemalla Lappeenrannassa. Normaalin vastaanoton lisäksi teen kotisairaanhoitoa, infektiovastaanottoa ja päivystystä, ja toimin myös yleislääketieteen erityiskoulutuksen ohjaajana.

Mitä haluaisit muuttaa?

– Maanlaajuista yleislääkäripulaa. Sitä voitaisiin lievittää muun muassa kehittämällä erikoistuvien ohjausta ja työolosuhteita.

Miten poikkeusvuosi on vaikuttanut työhösi?

– Sammonlahden hyvinvointiasema on muutettu puhtaaksi asemaksi, mikä tarkoittaa sitä, että sinne ei oteta infektiopotilaita. Infektiopotilaiden hoito on keskitetty nyt Armilan terveysasemalle ja keskussairaalaan. Teen säännöllisesti vuoroja näissä toimipisteissä.

Miten korona on näkynyt Etelä-Karjalassa?

– Selkeimmin koronavuosi näkyi siinä, että aluksi potilaat vähenivät päivystyksestämme. Myös muut infektiot ja murtumat vähenivät, kun ihmiset eivät liikkuneet. Nyt tilanne on normalisoitunut, mutta se voi taas hiljentyä, koska viime viikkoina on tullut uusia tartuntaryppäitä.

Mitä on jäänyt mieleesi viime viikoilta?

– Koronapositiivisia potilaita tulee vastaan aiempaa enemmän. Lääkäreiden ajoittainen vajaamiehitys asemallani on aiheuttanut myös työn uudelleen organisointia.

Mikä on ilahduttanut?

– Onnistuneet potilaskohtaamiset ovat tämän työn suola. Niistä jää hyvä mieli. Hyvä työhenki on myös ilahduttava asia. Yhteisöllisyys on tärkeää ja vaatii jokaiselta jotain. Arjen huumori auttaa.

Mikä on harmittanut?

– Koronarokotteiden huono saatavuus ja maakunnan siirtyminen leviämisvaiheeseen. Brittivariantti leviää myös täällä. Meille on avattu joukkorokotuspisteitä, joissa Eksote aloittaa massarokotukset heti, kun rokotteiden saatavuus paranee.

Missä haluaisit kehittyä?

– Työnhallinnassa. Haluaisin työpäiviin enemmän tasapainoa pirstaleisuuden sijaan. Esimerkiksi Teams-palavereiden sovittamisessa päivään on haasteita.

Lue myös: