Sosiaali- ja terveysministeriössä on sote-uudistuksen varjossa edennyt lakivalmistelu, jonka avaamista mahdollisuuksista luultavasti kuulemme paljon tulevina vuosina.

Sosiaali- ja terveystietojen toissijaisen hyötykäytön mahdollistava lakipaketti on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Kuten Mediuutisten Terveysalan 100 vaikuttajaa -listan kakkossijalle valittu neuvotteleva virkamies Hannu Hämäläinen sanoo, kyseessä on mahdollistava lainsäädäntö, joka tekee tulevaisuutta.

Lain astuessa voimaan sosiaali- ja terveystietojen anonymisoitu käyttö ja yhdistely tulee mahdolliseksi ennennäkemättömällä tavalla.

Esitystä on valmisteltu vuosia. Sidosryhmien kanssa on pidetty työpajoja ja materiaaleja on ollut kommentoitavana verkossa.

Valmistelun onnistumista kuvastaa, että vuosi sitten pidetyllä lausuntokierroksella ei tullut yhtään täystyrmäystä.

Tätä voivat sote-uudistuksen valmistelijat vain kadehtia. Samalla heidän kannattaa muistaa, että sote-tiedon hyötykäyttöön ei ole missään vaiheessa kohdistunut yhtä suuria poliittisia intohimoja tai vastakkainasetteluja kuin sote-uudistukseen.

Jää nähtäväksi, miten tutkijat, yritykset ja vaikkapa opetusalan väki keksivät sote-tietoa käyttää.

Ainakaan tietojen saannin sujuvuudesta hyödyntämisen ei pitäisi jäädä kiinni. Yhden luukun palvelun suunnittelu on jo meneillään Sitran Isaacus-hankkeessa.