Viime viikkoina tiedeyhteisö on kääntänyt koronatutkansa lapsiin, kun vielä viime vuonna suurin huoli kohdistui vanhuksiin ja aikuisriskiryhmiin. Euroopassa huomio on kiinnittynyt lapsilla havaittuihin long covid -oireisiin, joita on tavattu erityisesti Britanniassa, mutta joitain tapauksia myös Suomessa.

Lievänä sairastettu koronainfektio on saattanut muuntua oireiksi, joita on varsin hankala tunnistaa, mutta jotka voivat jatkua puolikin vuotta akuutin infektion sairastamisen jälkeen. Yleisimpiä oireita ovat uupumus, hengitysvaikeudet, rytmihäiriötuntemukset, kurkkukipu ja lihasheikkous. Mediuutiset kertoi asiasta 16. helmikuuta.

Yhdysvalloissa puolestaan on raportoitu lasten sairastuneen MIS-C-syndroomaan (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) useita viikkoja koronatartunnan jälkeen. Sairaus on todettu yli kahdellatuhannella lapsella tai nuorella, heistä noin 30 on kuollut. Sairastuneiden mediaani-ikä on 9, mutta sairastuneita on pikkulapsista parikymppisiin. Kun MIS-C-syndroomaan sairastuneita on tutkittu, heistä on löytynyt koronaviruksen vasta-aineita tai aktiivista virusta. Suomessa ei tiettävästi vielä ole todettu yhtään koronaan liittyvää MIS-C-syndrooma-tapausta.

Suomalaislääkärit ovat vielä varovaisia lausunnoissaan lasten ja nuorten long covidista, eikä ihme – maailmalla ei ole asiasta yhtään tutkimusta meneillään.

Sosiaalisessa mediassa on viime aikoina kiinnitetty huomiota lasten ja nuorten nopeasti lisääntyviin tartuntoihin. Muun muassa koronaepidemian mallinnusta ja dataan pohjautuvia ennusteita.tekevä data-analyytikko Ilkka Rauvola twiittasi 4. huhtikuuta näin: Husin alueella alakouluikäisten tartuntojen kasvu on ollut vielä rajumpaa. Aikavälillä 17.1.–25.3. 5–9-vuotiaiden tartunnat 7.9-kertaistuivat. Sen jälkeen tartuntojen taso on säilynyt, vaikka testeissä käyminen on vähentynyt selvästi.

Brittitutkimus joulukuulta 2020 puolestaan osoittaa, että lapset ja nuoret tuovat moninkertaisesti todennäköisemmin viruksen kotiin kuin yli 17-vuotiaat, mutta saavat tartunnan huomattavasti epätodennäköisemmin kotoa.

Tällä viikolla Uudenmaan koordinaatio­ryhmä päätyi suosittelemaan kasvo­maskien käyttöönottoa 6–11-vuotiaille kouluissa ja päiväkodeissa. Tätä taustaa vasten lapsia ja nuoria koskeva suositus onkin paikallaan.

Hyviä uutisia on jo saatu Turusta, jossa on ollut voimassa kasvomaskisuositus kouluikäisille. Turussa altistumistapauksia on saatu vähennettyä ja koulunkäynti on voinut jatkua ilman keskeytyksiä.

Lue myös: