THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo, että maskisuositusta tulisi nyt soveltaa koko Suomessa.

Uusien koronavirustapausten määrä on Suomessa noussut viikoittain merkittävästi viimeisen kuukauden ajan. Mittareista sekä seitsemän että 14 vuorokauden ilmaantuvuudet sekä positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä ovat huolestuttavasti kasvaneet.

Suomen testauskapasiteetti on tällä hetkellä ylittänyt testausstrategian tavoitteen eli 20 000 näytettä päivässä. Viime viikolla koronavirustestejä tehtiin päivittäin koko maassa yhteensä noin 7000–14 000, joista positiivisten tapausten osuus koko maassa oli noin 0,8 prosenttia. Nousua on tapahtunut nyt jo kuukauden ajan.

Koronatilanne on Puumalaisen mukaan nopeasti huonontunut eri maissa. Nyt vain Latvia ja Kypros alittavat Suomen asettaman raja-arvon.

Puumalaisen mukaan erityisen huolestuttavaa Suomen luvuissa on testipositiivisten osuuden nousu, käyrä osoittaa ylös.

Puumalainen puhui THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa.

Isoja tartuntaryppäitä ja niiden jatkotartuntoja on todettu eri sairaanhoitopiireissä. Leviäminen kiihtyy Puumalaisen mukaan lähes kaikkialla Suomessa. Tautitapauksia on jo kaikkien sairaanhoitopiirien alueella, ja piirikohtainen maskisuositus ei enää ole tässä tilanteessa Puumalaisen mukaan järkevää.

– On parempi antaa perustason suositus ihan kaikkialle Suomeen, Puumalainen sanoo ja lisää, että kiihtymisvaiheen alueille pitäisi ottaa käyttöön vielä laajempi suositus.

Vaiheet ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Tartuttavuusluku eli R-0-luku on tällä hetkellä Suomessa 1,25–1,30.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä.

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kertoo, että tiedossa ei ole muita selkeitä alueellisia päätöksiä siitä, että joku sairaanhoitopiiri olisi kiihtymisvaiheessa.

Voipio-Pulkin mukaan Hus-alue poikkeaa muusta Suomesta selvästi ja alueella epidemiatilanne on huonontunut nopeasti.

Viikolla 39 Hus-alueella todettiin uusia tapauksia yhteensä 425, kun edellisellä viikolla niitä oli 226. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin siirtyminen kiihtymisvaiheeseen on todettu 24. syyskuuta pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä.

Valtakunnallisesti tautitilanne näyttää olevan kiihtymässä. Tilanne selittyy pitkälti Husin alueen epidemiatilanteesta. Samanaikaisesti osassa Suomea epidemiatilanne on edelleen rauhallinen.

Osastopäällikkö Tuija Kumpulainen STM:stä kertoo kartoituksesta, jonka ministeriö teki viime viikolla. STM keräsi sairaanhoitopiireiltä tietoja siitä, miten ne ovat varautuneet koronan kiihtymisvaiheeseen.

12 sairaanhoitopiiriä katsoi olevansa perustasolla, kolme ei vastannut kyselyyn.

Kuusi sairaanhoitopiiriä katsoi olevansa kiihtymisvaiheessa tai lähellä sitä. Näin arvioivat Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit.

– Kyllä sieltä pääsee takaisin perustasolle, kun tehdään riittävästi oikeita asioita alueella, Kumpulainen sanoi.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.