Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt ohjeensa koronavirustestiin hakeutumisesta. Päivitettyjen ohjeiden mukaan on kuusi tilannetta, joissa kaksi rokotetta saaneellekin suositellaan koronatestiin menemistä.

Kaksi koronavirusrokotetta saaneen suositellaan hakeutuvan testiin, kun hänellä on koronavirusinfektion oireita ja

1. toisesta rokoteannoksesta on kulunut alle viikko tai

2. on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle edeltävän kahden viikon aikana tai

3. asuu ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksikössä tai

4. työskentelee sosiaali- terveysalalla hoito- tai hoivatyössä tai

5. kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai

6. kuuluu ryhmään, jolle suositellaan kolmatta rokoteannosta, mutta ei ole vielä saanut sitä.

Muissa tapauksissa kaksi koronarokoteannosta saaneen ei yleensä tarvitse mennä testiin, vaikka oireita ilmenisi, jos toisesta rokoteannoksen saamisesta on kulunut yli viikko.

”Yleensä kaksi rokoteannosta saaneen ei tarvitse hakeutua koronatestiin tavanomaisien virusinfektion oireiden kuten päänsäryn, kuumeen tai nuhan vuoksi. Sen sijaan kouluun tai työpaikalle ei tulisi mennä lievästi sairastuessa. Jos oireet ovat vakavia, on aina oltava suoraan yhteydessä terveydenhuoltoon”, THL:n ylilääkäri Otto Helve sanoo tiedotteessa.

Päivitys perustuu sosiaali- ja terveysministeriön uuteen testausstrategiaan.

Rokottamattomien tai yhden annoksen saaneiden suositellaan yhä hakeutuvan koronatestiin, jos oireita ilmenee.

THL suosittelee testiin hakeutumista myös silloin, jos oireinen ihminen on sairastanut koronavirustaudin yli 6 kuukautta sitten eikä ole saanut koronavirusrokotetta.

Alle 12-vuotiaan lapsen ei ole THL:n mukaan aina tarpeen käydä koronatestissä, jos hän sairastuu. Jos lapselle tai nuorelle tulee koronavirukseen sopivia oireita, tulisi Helveen mukaan tarkastaa oman alueen terveysviranomaisen ohjeet siitä, milloin koronatestiin on hyvä hakeutua.

”Sairaanhoitopiireillä voi olla THL:n suosituksesta poikkeavia ohjeita testeihin hakeutumisesta esimerkiksi alueellisen epidemiatilanteen takia”, Helve kertoo.

Kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkäri voi myös harkintansa mukaan päättää testaamisesta THL:n suosituksesta poiketen.