Koronavirus pitäisi pyrkiä tukahduttamaan Suomessa, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta Ylen haastattelussa.

Tervahauta vastaa Marja Sannikan kysymykseen siitä, pitäisikö tautia pyrkiä nyt tukahduttamaan.

”Pitäisi”, Tervahauta vastaa Sannikalle.

Sanikka kysyy, onko kyseessä Tervahaudan henkilökohtainen vai koko THL:n kanta.

– Me emme ole tästä erikseen nyt keskustelleet, mutta tämä näyttää olevan tapahtumassa joka tapauksessa, se on hyvin todennäköistä. Ei THL:llä ole mitään sitä vastaan, että tauti nyt tällä hetkellä Suomesta ajetaan nollille.

Tervahaudan mukaan THL:n ajattelussa ei ole ollut kyse niin sanotusta laumasuojasta. Aiemmin THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen on puhunut siitä, että koronavirus tulee leviämään ennen pitkää ja suuri osa suomalaista saa tartunnan. Tervahauta sanoo, että näkemys on nyt muuttunut ja seuraavien aaltojen ”kurissa pitäminen” voi johtaa siihen, että Suomessa päästään pohtimaan mahdollisuutta uudesta rokotteesta.

– Silloin ei missään nimessä tietysti lähdetä hakemaan sairastuttamisten kautta, aika korkeiden riskien kautta luonnollista laumaimmuniteettia.

Tervahaudan mukaan tällä hetkellä ei ole arviota siitä, kuinka moni tulee sairastumaan.

– Asiantuntijoiden arviot niin sanotusta toisesta tai kolmannesta aallosta, tai millä tavalla ne tulevat, ovat muuttuneet viime aikoina Suomessa ja muualla maailmassa. Ja siihen liittyy sellainen näkemys, että voi olla, että se jää hyvin vaimeaksi, hän sanoo Ylelle.