Kuntavaalien siirtäminen kesäkuulle on terveysturvallisempi vaihtoehto, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta lauantaina Ylen Ykkösaamussa. Oikeusministeriö esitti perjantaina kuntavaalien siirtämistä huhtikuulta kesäkuulle. Puoluesihteerit ja oikeusministeriön edustajat kokoontuivat asiasta tiimoilta lauantaina aamupäivästä. Vaalit päätettiin siirtää kesäkuulle.

– Olettaisin, että huhtikuun puoleenväliin verrattuna pari kuukautta myöhäisempi ajankohta tulee olemaan terveysturvallisuuden kannalta helpompi. Se olisi hyvä asia, että ihmiset uskaltautuisivat käyttämään äänioikeutta, Tervahauta sanoi.

Tervahaudan mukaan THL on toimittanut päättäjille näkemyksiä siitä, millaista epidemiatilannetta on syytä odottaa kolmena eri ajankohtana, eli huhtikuussa, kesäkuussa, ja syksyllä.

– Toivoisin, että kesällä ei tarvitsisi pitää aivan niin tiukkoja terveysturvallisia järjestelyjä kuin mitä huhtikuulle oli suunniteltu. Toisaalta joitain tahoja mietityttää, minkälainen kesäkuun puoliväli suomalaisten elämässä ylipäätään on vaalien ajankohdaksi.

Tänään lauantaina THL raportoi alustavan tiedon mukaan Suomessa 650 uutta koronatartuntaa. Perjantaina todennettuja tartuntoja oli noin 700.

– Oma tulkintani on, että olemme menossa virusmuunnoksen takia kolmatta huippua kohti. Toivottavasti se olisi jo saavutettu, mutta on mahdollista, että luvut tästä vielä nousevat. Kaikki voimme vaikuttaa siihen.

Tartuntojen voimakas nousu johtuu Tervahaudan mukaan kahdesta syystä.

–Toinen on ilmiselvästi virusmuunnos, ja samanaikaisesti tapa, jolla olemme itse kukin arjessa virusta torjuneet. Se ei enää riitä tarttuvampaa virusta vastaan. Hyvin tärkeää on seurata, mihinkä suuntaan tästä lähdetään.

Tervahauta korostaa nyt välttämään kontakteja, ja rajaamaan ne vain välttämättömiin tapaamisiin lähiviikkojen aikana. Hänen mukaansa suosituksista ei tulisi hakea ”maksimia sille, mitä voi tehdä”, vaikka eri viranomaisten ohjeistukset kokoontumisrajoituksista esimerkiksi kuntosaleilla vaihtelisivat.

Hallitus on myös tällä viikolla ilmoittanut valmistelevansa ulkonaliikkumiskieltoa osana poikkeusolojen keino­valikoimaa. Tervahaudan mukaan THL ”suosittaa vahvasti liikkumisrajoitusten harkitsemista”.

– Nyt on hyvin huolellisesti seurattava tilannetta ja sitä, onko vielä tehtävä jotakin, joilla voidaan saada kontakteja vähennettyä.

Tarjous tuli vähän puskista.

Perjantaina uutisoitiin Venäjän tarjonneen Suomelle mahdollisuutta saada käyttöön Sputnik V -koronarokotteen tuotantoteknologiaa. Myös Euroopan lääkevirasto EMA aloittaa venäläisten kehittämän koronarokotteen arvioinnin.

– Tarjous tuli vähän puskista, mutta kaikki tällaiset aloitteet täytyy tutkia, Tervahauta kommentoi.

Hänen mukaansa suomalaisessa rokotetuotannossa kyse on enemmän tulevaisuussuuntautuneisuudesta.

– Se, että rokotustuotannon aloittaminen Suomessa etenisi tällaisen aloitteen avulla, ei käy aivan käden käänteessä. Se ei tämän kevään hätään auta, mutta Suomessa on syytä miettiä jatkossa sitä, voisiko valmiuksia olla yhteisenä pohjoismaisena hankkeena.

Tervahaudan mukaan kyse ei ole osaamisesta, vaan kustannustehokkuudesta.

– Massatuotanto on tässäkin asiassa edullisinta. Pienenä maana meidän on ollut vaikea saada sitä taloudellisesti vakaalle pohjalle, jos sitä ei ole jokavuotisiin, jatkuviin tarpeisiin. Mutta oppia on otettava, Tervahauta lisäsi.