Yhä useampi koronaan sairastuneista tulee olemaan rokotettuja, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen Ylellä.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että rokotteet eivät suojaisi hyvin, vaan siitä, miltä tekijältä ensimmäinen annos suojaa.

– Yksi asia on hyvä ymmärtää nyt, kun rokotuksia on saanut suuri osa väestöstä. Yksi annos ei vielä suojaa tartunnalta, vaikka se antaa puolelle tartunnan saaneista suunnilleen aika hyvän suojan vakavamman taudin kehittymistä vastaan. Yhä useampi näistä tapauksista [sairastuneista] tulee olemaan rokotettuja. Tällä hetkellä yhden rokoteannoksen saaneiden joukossa on todettu ihan merkittävä määrä tartuntoja, Salminen sanoi Radio Suomen haastattelussa.

Kaksi rokoteannosta saaneiden joukossa tartuntojen saaneita on Salmisen mukaan muutamia prosentteja. THL:n tietojen mukaan Suomessa kukaan kaksi rokoteannosta saaneista ei ole sairastunut vakavaan tautimuotoon, hän kertoo.

– Rokotteiden teho on yhä erittäin hyvä, tämä ei muuta sitä arvioita. Ilmiö on täysin odotettu, sillä rokotukset eivät kokonaan estä tartuntoja, mutta niiden ansiosta ihmiset eivät sairastu vakavasti. Yksi annos ei kuitenkaan riitä, joten käykää hakemassa toinen rokote. Sen jälkeen suoja on niin hyvä kuin se voi olla.

THL suosittelee Salmisen mukaan edelleen maskin käyttöä koko maassa.

Keskiviikkona potilaita oli THL:n mukaan sairaalahoidossa 48 ja tehohoidossa 6.